U trendu

Stari baštovani oko paradajza uvek posipaju ovaj prah, rezultati su vidljivi nakon samo 2 dana

Stari baštovani imaju svoje cake za uzgoj paradajza

Kako je sve toplije, mi se više posvećujemo sađenju cveća ili postavljanju temelja za bogate žetve voća i povrća iz bašte. Kod nekih sorti, posebno kod paradajza, to ne funkcioniše uvek kako treba. Tu je, naravno, dobrodošla pomoć sa interneta.

Evo nekoliko jednostavnih trikova za vas, tako da se možete nadati bogatoj berbi paradajza!

Sadite paradajz horizontalno na zemlji!

Paradajz raste vertikalno, ali stvarno dobar trik je da raste horizontalno. Zašto? Pa to pomaže biljci da razvije mnogo jači i širi korenski sistem. Važno je da listovi koji su na vrhu biljke ostanu iznad tla.

Pospite sodu bikarbonu po zemlji

Soda bikarbona je neka vrsta tajnog oružja koja osigurava da paradajz raste dobro! Kada je biljka porasla oko 2,5 cm, 4 kašičice treba posuti oko biljke, ali vodite računa da ne dohvati biljku. Već nakon dva dana videćete promene jer se zemlja alkalizuje. Proces možete ponoviti neko vreme pre same berbe. Soda bikarbona je ta koja će smanjiti kiselost zemljišta i da paradajz bude ukusniji.

Kako se rešiti ptica koje jedu paradajz?

Ne znamo samo mi ljudi da je paradajz stvarno ukusan. Čak i ptice u našim baštama to znaju odlično. Da biste ih sprečili da jedu paradajz ostavite posudu sa vodom pored same biljke. Tako će ptice moći da ugase žeđ, bez potrebe da pribegavaju zrelim plodovima i tako će ostati više za vas.

Posadite prezreo paradajz ponovo

Još jedna sjajna ideja je da posadite prezreo paradajz. Da, stvarno radi! Pre nego što bacite ovakav paradajz, trebalo bi da ga koristite za nešto praktičnije. Isecite paradajz na kriške i stavite ga u zemlju u saksiju. Nakon toga dodajte malo zemlje na sam vrh. Trebaće mu sporadično 1-2 nedelje da ponovo poraste, a nakon toga ga možete presaditi.

Dakle, ovog leta nema prepreka za najbolji prinos paradajza.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.