U trendu

Stručnjaci otkrili koliko vlažan veš može da stoji u mašini posle pranja, ako prođe taj rok bolje da ga niste ni prali

Verovatno vam se nekada desilo da stavite odeću u veš mašinu na pranje, i da ih ne izvadite odmah iz veš-mašine po završetku programa.

Moguće je ostaviti veš nekoliko sati u mašini, a da on ipak zadrži miris i svežinu.

Ako se desi da morate da izađete iz kuće i da veš nema ko da izvadi, znajte da on može da vas sačeka tamo gde ste ga ostavili i do 12 časova nakon pranja, ali u određenim uslovima.

Pre svega treba da znate da li sama mašina sadrži bakterije i buđ i da li je prljava ili se iz nje širi neprijatan miris kada je prazna.

Ukoliko je to slučaj, veš koji odmah izvadite nakon pranja imaće takođe neprijatan miris, koji će biti još izraženiji ukoliko takvu odeću ostavite nekoliko sati neraširenu.

Tada bi trebalo detaljno očistiti mašinu, po mogućnosti da sipate sirće na mesto gde inače sipate deterdžent i da uključite praznu mašinu da se opere, ukoliko već nemate program za čišćenje mašine.

Drugi preduslov za svež i čist veš nakon dugog stajanja u mašini, jeste da ste sipali tačno onoliko deterdženta koliko je propisano. Manje može biti nedovoljno, a više može imati kontraefekat, zalepiti se za odeću.

Dve brige manje

Kada je nedovoljno ispran, na veš se lako lepe i bakterije, pa je rezultat čak i odmah raširenog veša nečista odeća koja uz to nema baš najprijatniji miris.

Ukoliko se desi da osećate neprijatan miris, to je znak da je buđ već počela da se širi i da se veš ubuđao, pa ga je potrebno ponovo dobro oprati.

Ukoliko ipak osećate svežinu nakon otvaranja vrata bubnja, imate dve brige manje – ispravnu, čistu mašinu i manjak stresa kada ste u žurbi, a veš mora da sačeka da ga raširite.

(Espreso/Ferportal)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar