U trendu

Stručnjaci otkrivaju: Samo ukoliko ovako perete farmerke produžićete im vek trajanja

Mnogi nisu najsigurniji koliko često treba da se peru farmerke. Međutim, stručnjaci iz Levi Strausa preporučuju pranje samo jednom u 10 nošenja. Ovu preporuku podržava i Monik Livenburg, direktorka tehnologije proizvodnje u kompaniji Marks&Spencer, koja ističe da što manje perete farmerke, to će bolje zadržati izgled, posebno one koje su tamnije boje. Takođe, ona savetuje da farmerke sušite na stalku za sušenje veša, umesto u mašni za sušenje, što ne samo da je bolje, već i štedi energiju.

Pravilno pranje farmerki

Kada konačno dođe vreme da operete farmerke, preporučuje se da se peru naopačke sa rajsferšlusom i dugmetom u struku. Takođe je važno koristiti deterdžent za negu boje i prati ih na 30 stepeni. Monik dodaje da je važno da farmerke nakon pranja ne ostavljate predugo mokre u veš mašini, već da ih odmah izvadite i protresete pre nego što ih stavite na stalak.

Mit o zamrzavanju farmerki

Nedavno je na internetu postojao popularan trik koji je savetovao ljude da stave farmerke u zamrzivač između pranja kako bi produžili život bez pranja, tvrdeći da bi to ubilo sve bakterije na njima. Međutim, Monik objašnjava da je ovo jedan od najvećih mitova i da zapravo zamrzavanje farmerki ne ubija bakterije, niti pomaže na bilo koji način.

– Zamrzavanje farmerki je mit i ne ubija bakterije. To ne pomaže ničemu i nije alternativa njihovom pranju – zaključila je Livenburgova, piše srećnarepublika.rs.

Imajući na umu ove stručne savete, možda je vreme da preispitamo svoje navike pranja farmerki i isprobamo ove preporuke kako bismo produžili život naših omiljenih farmerki uz očuvanje njihovog izgleda i kvaliteta.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.