Svaku noć pre spavanja sipajte malo praška za pecivo u odvod: Rezultat će vas oduševiti

Ako je začepljenje stalni problem vaših cevi, postoji način kako biste to mogli da prečite i učiniti da vaš vodovodni sistem funkcioniše odlično.

Dovoljno je samo da povremeno preko noći u odvode ulijete smesu sastojaka koje skoro svako ima u svom domu, a recept je sledeći: pomešajte pola šoljice praška za pecivo i soli, pola litre sirćeta i litar i po ključale vode. Ovo će delovati na svim odvodima, u sudoperama, tuševima i kadama. A uz to je smesa ekološki puno bolja od kupovnih sredstava koja sadrže jake hemikalije.

Postupak obavite neposredno pre odlaska na spavanje kako bi rastvor delovao što duže tj. tokom cele noći. Važno je imati na umu da ne smete tokom noćnih ustajanja koristiti slavine iznad odvoda jer ćete tako poništiti delovanje smese koja će se isprati vodom.

Prvo što treba da uradite je sipate so i prašak za pecivo u odvod. Dodajte sirće i pustite da se smesa zapeni otprilike jedan minut. Isperite penu s najmanje litar i po ključale vode. So će pomoći u razgradnji masti i nakupljenih naslaga, tako da sirće pomešano s vrućom vodom lakše prolaze kroz cevi i dodatno ih čisti.

Kako biste sprečili da do začepljenja odvoda dođe možete slediti i neka preventivna uputstva. Suđe pre pranja dobro očistite od ostataka hrane i mrvica jer upravo hrana se najčešće nakuplja u odvodima. Koristite mrežicu na odvodu sa što manjim rupicama kako bi sprečili da završe u odvodu. Ne sipajte ulje u sudoperu već ga najbolje bacite u neku flašu pa u smeće. Talog kafe je vrlo tvrd i premda kafa spada u prehrambene namirnice, njeno zrno po tvrdoći nalik je drvetu pa stoga možemo zaključiti da aparate za kafu nije pametno prati u sudoperu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.