U trendu

Sve vreme pogrešno otvarate prozore zimi: Umesto da štedite, bukvalno bacate novac

Za normalan život i kvalitet stanovanja nužan nam je dovod svežeg vazduha, ali samo toliko koliko nam je potrebno i baš kada ga želimo. Ako imamo velike vazdušne procepe, prozore koji slabo „dihtuju“ i vrata gde se stalno oseća neprijatno strujanje hladnog vazduha, gubici toplote mogu biti znatni. U krajnjoj liniji, želimo da nam toplota ostaje unutar zgrade, da se zadrži, a ne da „beži“ napolje jer ne želimo da grejemo spoljni vazduh i bukvalno bacamo novac kroz prozor.

Centralno grejanje i radijatori

Ako još niste, servisirajte bojler centralnog grejanja – nataloženi kamenac smanjuje rad bojlera. Odzračite radijatore pre korišćenja od nakupljenog vazduha. Proverite zadatu temperaturu na bojleru – ne preterujte, ne trebaju vam vreli radijatori, tu i tamo obucite toplije čarape, jeftinije je….

Nemojte zatvarati radijatorske ventile u sobama koje ne koristite (osim ako su termostatski). To nije dobar način štednje energije. Treba održavati unutrašnju temperaturu, čak i u prostorijama u kojima ne boravimo jer ćemo još više „gubiti“ toplotu.

Ako se prostor potpuno ohladi, ohladiće se i zidovi i podovi i nameštaj, koji inače akumuliraju toplotu, pa za njihovo ponovno zagrevanje treba više energije nego za održavanje minimalne temperature koja ne bi smela da padne ispod 16, 17 °C.

Nabavite termometre (još bolje one koji pokazuju i relativnu vlagu) pa kontrolišite temperaturu. Osećaj toplote može zavarati – ljudsko telo oseća i promenu temperature za 1 °C.

Vrlo često su ispred radijatora spuštene zavese ili je radijator zatrpan nameštajem. Oslobodite radijatore da mogu grejati vazduh u prostoriji.

Često se preporučuje dodatno izolovati zid iza radijatora. To možete učiniti sami tako da nabavite čvršću i deblju aluminijumsku foliju koju zalepite na čvrsti karton i učvrstite ili samo gurnete iza radijatora. Alu folija će dodatno reflektovati toplotu u prostor pa se neće tako puno toplote gubiti na zagrevanje zida iza radijatora. Ovo svakako uradite ako imate smanjenu debljinu zida iza radijatora (prozorsku nišu).

Pravilno provetravanje

Možda zvuči neobično govoriti ljudima kako da otvaraju prozore. Ali za štednju energije zimi, nije dobro ostaviti prozor otvoren na „kant“ duže. Na taj se način samo ohlade površine zidova uz prozor, a mogu se pojaviti i gljivice u obliku tamnih mrlja, zbog kondenzovanja vlage iz vazduha na hladnim površinama.

Ispravno je 2-3 puta na dan širom otvoriti prozore na 3-4 minuta, što je dovoljno da se vazduh brzo promeni, a da se pritom ne ohlade podovi i zidovi. Na taj se način smanjuje i količina vlage u prostoru – spoljni hladni vazduh sadrži manje vlage pa topli vlažni vazduh izlazi napolje. Tako doveden sveži vazduh brzo će se zagrejati, piše Jutarnji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar