U trendu

Svi pravimo veliku grešku: Da li znate šta je „komandni položaj“ kreveta?

Da li ste ikada obratili pažnju na položaj kreveta u spavaćoj sobi?

Mesto gde vam se nalazi krevet u spavaćoj sobi jeste najvažnije jer, prema rečima stručnjaka za feng šui, od toga zavisi koliko će vam biti kvalitetan i miran san.

Dobar položaj kreveta i slobodan protok energije omogućava ne samo da se dobro naspavate, već doprinosi opštem fizičkom i mentalnom zdravlju. Položaj kreveta utiče ne samo na kvalitet sna, već i na opšte zdravlje.

Komandni položaj

Prema rečima Laure Moris, vrhunskog stručnjaka za feng šui, najvažnija stvar u spavaćoj sobi jeste da krevet bude okrenut ka ulaznim vratima u sobu.

“Kada ležite u krevetu trebalo bi da možete da vidite ulaz ili vrata u svoju spavaću sobu. U feng šuiju mi to zovemo komandnim položajem. Međutim, treba izbeći da krevet bude u direktnoj liniji sa ulaznim vratima. Stopala okrenuta prema vratima i krevet direktno u liniji sa njima naziva se položaj kovčega. Dakle, najbolje je pomeriti liniju tako da iz kreveta vidite vrata, ali da niste u liniji sa njima”,  istakla je ona Morisova.

To praktično znači da krevet treba da bude blago dijagonalno u odnosu na ulaz u sobu. Takođe, treba izbegavati postavljanje bilo čega, posebno ne komoda, ispod prozora zato što se na taj način blokira energija. Takođe, kako objašnjavaju stručnjaci za uređenje doma po Feng šui principima, smer kreveta treba da se usaglasi i sa specifičnim energetskim potrebama osobe koja u njemu spava.

“Ovo se određuje na osnovu datuma rođenja i energetske mape kompletnog doma. Svako ima individualnu energiju pa bi položaj kreveta trebalo da bude jedinstven za svaku osobu kako bi se maksimalno iskoristila energija”, pojasnila je Džejn Langof, još jedan feng šui stručnjak. Prema njenim rečima, važno je da uzglavlje kreveta bude postavljeno uz čvrst zid dijagonalno od ulaznih vrata, jer se smatra da je tu najmirnija energija u celoj sobi.

“Da biste održali energiju oko sebe dok spavate, izbegavajte da postavljate krevet ispod prozora zato što oni služe kao „portali“ za izalazak energije. Ukoliko su vam potrebni mali prozori iznad kreveta zbog osvetljenja ili dizajna, potrudite se da se nalaze visoko iznad samog kreveta”, dodala je ona.

Zatvorite orman

Spavanje u komandnom položaju, kako ga opisuju stručnjaci za Feng šui, usaglašeno je sa potrebama i instinktima ljudi, ali i životinja, da vide i pripreme se za ono što im dolazi, a ne da budu iznenađeni ili da se osećaju napadnutim svaki put kad neko otvori vrata spavaće sobe.

“Ako ne postoji drugačiji način osim da krevet postavite bez potpornog zida, stavite biljke iza uzglavlja kreveta kako bi bile neka vrsta potpore ili sidra”, objasnila je Langofova. Kako je rekla njena koleginica Morisova, mnogi klijenti je pitaju da li krevet može da bude okrenut ka ormaru.

“U principu to nije smetnja, samo treba voditi računa da vrata od ormara ne udaraju u krevet prilikom otvaranja. Nije poželjno ni da gledate u otvoren i prenatrpan orman dok ležite na krevetu. I uvek držite zatvorena vrata od ormanra kad spavate”, istakla je ona

Treba obratiti pažnju i na prozore

“Preporuka je da tokom noći navučete teške zavese ili spustite roletne kako bi se zadržala spoljna energija dok spavate, posebno ako volite da spavate pored otvorenog prozora”, zaključila je stručnjak za feng šui.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.