U trendu

Tajna savršenih hortenzija, bujaće kao nikada pre!

Velike cvetne glavice hortenzija bez napora privlače pažnju gdje god su posađene. Kao središnja tačka u vrtu, u vazi i u bidermajerima, hortenzije su mnogima omiljeni cvet. Uz to, prilično ih je lako uzgajati.

Kako biste iz hortenzija dobili najviše cveća, sve što treba jeste da obezbedite da biljka dobija prave količine vode i đubriva. Ključno je poznavanje vrste hortenzija koje uzgajate. Iako ih ima oko sedamdesetak, u baštama se najčešće uzgajaju ove tri sorte hortenzija: penjačice, glatke i krupnolisne.

Osim raskošnih cvetova, ukrasnu vrednost hortenzijama daju i zanimljivi listovi i oblik rasta. Krupni cvetovi mogu biti široki i pločasti, kupolasti ili potpuno okrugli ali i metličasti, u nijansama crvene, plave, ružičaste ili u beloj boji. Cvetovi vrsta H. macrophylla i H. paniculata mogu se osušiti i kao takvi odličan su ukras.

Najčešće se sade uz zidove kuća i terase i pojedinačno ili u manjim grupama na travnjaku. Najbolje uspevaju u težim i vlažnijim tlima, na osunčanim ili polusenovitim mestima. U negu spada redovno zalivanje i prihranjivanje kompleksnim đubrivom svake godine u proleće. Orezuje se u proleće, a tada se i razmnožava reznicama stabla.

Celo leto i jesen hortenzija daje raskošne, predivne cvetove u vašem vrtu ili domu. Nije zahtevna – potrebno joj je samo puno svetla i vode. Iako, ovaj listopadni grm loptastih cvetova bele, ružičaste, žute i ljubičaste boje bolje će uspevati u polusenovitim mestima nego na direktnom suncu. U letnjim mesecima neće joj škoditi ni ako je zalivate dva puta dnevno – kasno uveče i rano ujutro. Najbolja voda za hortenziju je kišnica ili ona koja je odstajala.

Kada nastupe hladniji dani s ovom biljkom pristiglom iz Japana pre dva veka treba postupati kao i s ružom. Hortenzije dobro podnose zimu i njihovi cvetovi izdržaće i temperaturu od -10 stepeni. Poput ruže i hortenzija je grmolika drvenasta biljka koja se štiti od zime pokrivanjem lišćem unutar grma. Pre toga očisti se grm od suvih, odumrlih grančica i odrežu se suvi cvetovi, a oko grma se može staviti žičana mreža koja pridržava grane u kompaktan grm.

Veliki, zgusnuti klasteri cvetova cvetaju cele sezone, sve do zime. Većina vrsta toleriše sunce, naročito ako se ne radi o jakom podnevnom suncu. Cvetovi menjaju boju u zavisnosti od svoje starosti: od kremasto bele boje idu prema ružičastoj i na kraju jeseni i zimi postanu rđavo smeđi. Njihova boja ne zavisi od pH zemlje. Ako želite u svom vrtu plave hortenzije, evo malog trika – u tlo dodajte plavi kamen, piše Večernji.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.