U trendu

Tajni trik za savršeno zelen travnjak: Kada je pravo vreme za zalivanje?

Želite li da vaš travnjak bude zelen i bujan?

Postoji jedan tajni trik koju mnogi zanemaruju – pravilno zalivanje. Ali kada je pravo vreme za početak ovog važnog rituala?

Stručnjaci ističu da je ključna konzistentnost u zalivanju. Prečesto zalivanje može privući štetočine na travnjak, dok premalo može učiniti da trava požuti i na kraju uvene.

Kada je pravo vreme za zalivanje u proleće? Trebalo bi sačekati da dani postanu konstantno topli i suvi. Čak i možete čekati da vaš travnjak pokaže znakove zanemarivanja pre nego što počnete zalivati, a brzo će se oporaviti nakon što ga dobro natopite.

Stručnjaci takođe preporučuju zalivanje travnjka rano ujutru, idealno pre 10 sati. U ovom trenutku sunce je još uvek nisko na nebu, a temperature nisu dosegle svoj maksimum, što znači da voda neće ispariti tako brzo kao kasnije tokom dana.

Ovaj trik će omogućiti da više vlage dopre do korena tamo gde je potrebno. Ako trava ostane previše vlažna, može postati sklona gljivicama i truleži.

Ako ste zabrinuti da li previše ili premalo zalivate, postoji nekoliko znakova na koje treba obratiti pažnju. Ako je vaš travnjak mekan, postaje žut ili smeđ, ili primetite mnogo korova, verovatno previše zalivate. Alternativno, ako je suv, mrljast i ne raste kao obično, verovatno ne zalivate dovoljno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.