U trendu

Top saveti: Muči vas puno prašine u stanu, uradite ovo i nećete morati da je brišete svaki čas

Dosadno usisavanje, pranje i brisanje prašine su uobičajeni koraci koje morate napraviti kako bi vaš životni prostor održali lepim i ugodnim mestom za boravak.

Slojevi sitnih čestica na podovima i nameštaju su najomraženiji nametnici u domu.

Uz pomoć nekoliko trikova pokušajte smanjiti količinu prašine u prostoru i držati je pod kontrolom.

Izujte se

Brojne kulture širom sveta vekovima već poštuju navedenu praksu. Ne samo što će vaš dom biti na većem higijenskom nivou već ćete ovime sprečiti ulazak mnogih bakterija i prljavštine.

Mnogi praktikuju skidanje cipela pri ulasku u kuću, čineći to u hodniku ili pred vratima pa štite dom i sebe od raznih nametnika i prašine. Zamolite vaše goste da urade isto, da skinu obuću prilikom ulaska u vašu kuću.

Stare novine i leci

Ako opremate vaš dom, nameštaj od poda do plafona najbolje je rešenje, jer osim mesta za odlaganje, ostaće vam manje površine na kojima će se nakupljati prašina.

Ako već imate pokućstvo koje ne dostiže do plafona, na njegovu površinu postavite stare novine, papire ili letke. Time štitite nameštaj od prljavštine, sebi olakšavate posao, a očistićete je tako što ćete povremeno zameniti papir novim.

Tekstilni nameštaj 

Tekstilni nameštaj, tepih, sofe, fotelje i stolice svojevrsni su sakupljači prašine, stoga je vrlo važno temeljno i na vreme ih čistiti.

Dok usisavač površinski uklanja prašinu, tekstilni nameštaj možete posuti sodom bikarbonom i poprskati ga s malo sirćeta i eteričnog ulja, ostaviti mešavinu 30 minuta, zatim ga dubinski očistiti i usisati. Tepihe je potrebno s vremena na vreme protresti ili odneti na pranje.

Izbacite višak stvari

Borba s prašinom nema kraja. Što više nameštaja i predmeta u domu imate, teže vam se rešiti sitnih čestica prljavštine. Rešite se stvari koje vam ne trebaju. Svaki predmet i komad nameštaja zahteva usisavanje i redovno čišćenje.

Što više stvari imate, to je veća koncentracija prašine i veća površina za čišćenje. Većina kućne prašine dolazi od spoljnih čestica koje se udobno smeštaju i vrebaju svaki uglić vašeg doma. I najmanji predmet je magnet za prašinu, pa dvaput razmislite je li vam zaista potreban. Oslobodite pristup oko i ispod svakog komada nameštaja kako biste očistili svaki skriveni kutak vašeg doma, prenosi 24sata.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar