U trendu

Tri boje koje treba da imate u svom domu, barem u detaljima

Izbor boja kojima ćemo opremiti svoj životni prostor najčešće je naša sklonost prema njima, ponekad ih diktira stil uređenja ili naš životni stil, ali i same sobe koje uređujemo. Na primer, nećemo odabrati crno-beli enterijer ako nimalo ne volimo tu kombinaciju i želimo jarke boje. Isto tako ako imamo malu decu teško da ćemo se odlučiti za belu tekstilnu garnituru za sedenje kao što nećemo ni malu skučenu kuhinju opremiti u crnoj boji nego ćemo odabrati neku svetliju boju zidova i nameštaja kako bi se prostor povećao. Želimo li pak prostor da učinimo ugodnim za boravak, gde ćemo se osećati prijatno, to možemo takođe postići bojama. Ove tri boje i njihove nijanse koje baš tako deluju na ljude….

Ljubičasta

Naročito su umirujuće svetlije nijanse, odnosno boja lavande koja unosi opuštajući osećaj u stanu. Često se biraju za ‘ženske’ enterijere i devojačke sobe, iako se jako dobro svi tonovi ljubičaste snalaze u ostatku svakog stana. Za nju možemo reći i da će više nego plava i zelena izazvati oprečne reakcije, iako psiholozi tvrde da deluje umirujuće. Neke će više podsticati na kreativnost i dinamiku. Boja lavande deluje uz to i romantično te nije prenapadna, što se pak može dogoditi s preteranom upotrebom tamno ljubičaste. Stoga je dobro kombinovati je s neutralnim nijansama poput bele, svetlo sive ili bež.

Plava

Kao i kod ljubičaste, sve nijanse plave doista deluju umirujuće u prostoriji – od svetlo, preko petrolej i denver pa do tamno plave i tirkizne. Upravo zbog te svoje karakteristike često se koristi u spavaćim sobama i kupatilima. Podseća nas na vodu i more i verovatno zato na nas deluju tako umirujuće i opuštajuće. Ako je prostor skučen, koristite svetlije nijanse plave ili obojite samo jedan deo zida njome ili unesite tek neki detalj. Svetle nijanse plave osvežiće svaki prostor. Možete se poigrati s nekoliko nijansi plave u prostoru, bilo na nameštaju, zidovima ili u detaljima – tako ćete dobiti dinamiku, a ugođaj ostaje isti u smislu osnovne poruke.

Zelena

Možda čak i više nego ljubičasta i plava, zelena nas opušta i unosi harmoniju jer asocira na zelenilo i prirodu s kojom se na ovaj način povezujemo. Ovu popularnu boju najbolje je upotrebiti u predsoblju, dnevnoj sobi ili kuhinji, i to u kombinaciji s belom ili s prirodnim drvetom. I ne zaboravite: u trendu je svetlo zelena, odnosno boja trave koja unosi svežinu u svaki prostor. Nju je dobro kombinovati s tamnijim nijansama zelene. Spoj svetlo zelene i ružičaste je u poslednje vrijeme vrlo aktuelan u dečjim sobama, dok je spoj s crnom idealan za dnevne boravke jer nudi eleganciju i prefinjenost.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar