Trik koji uspeva samo kod hortenzija: “Oživite” ih za sat vremena!

Hortenzije su mnogima najlepši letnji cvet, ali brzo uvenu. Verovatno vam se dogodilo da ste hortenziju stavili u vazu, a ona je već sledećeg dana uvenula.

Hortenzije u dvorištu i na balkonu izgledaju baš čarobno, a kako bi što duže živele u vazi, probajte da primenite ovaj trik.

Pošto se hortenzija hidrira preko svojih latica, potrebno ju je jednostavno uroniti u vodu, zajedno sa cvetnom glavicom. Latice potopite u vodu i tako ostavite pola sata, a efekat će biti sličan kao i sa zelenom salatom koja ponovno oživi u hladnoj vodi, prenosi B92.

Ova metoda, napominju stručnjaci, neće uspeti niti jednom drugom cvetu. Za razliku od mnogog drugog cveća, bujne hortenzije u buketima i vazama obično prve uvenu zbog debelih, drvenastih stabljika i lepljivog soka koji ometa upijanje vode. Ipak, taj maleni problem može se lako rešiti, jer hortenzije imaju sposobnost da apsorbuju vlagu kroz cvetove.

Ovaj trik je specifičan za hortenzije, pa ne bi trebalo da ga isprobavate s ružama, božurima ili lalama, jer će potapanje njihovih latica samo podstaknuti truljenje.

Delotvornost ovog trika zavisi od toga u kakvom su stanju vaše hortenzije, a u nastavku možete pronaći korake kako uspešno da ih oživite.

1. Oštrim i čistim makazama odsecite dva centimetra od kraja stabljike.

2. Potopite uvelo cveće u kantu vode, ili pak u sudoperu punu hladne vode.

3. Na cveće stavite opterećenje kako bi celo bilo pod vodom.

4. Ostavite u vodi oko sat vremena.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.