U trendu

Trik pravih profesionalaca: Kako da najbolje uklonite fleke sa odeće, kao da ih nikad nije ni bilo!

Ovo su neki od najčešćih načina kako da se uhvatite u koštac s mrljama na odeći koje mogu biti prava noćna mora za domaćice. Nekoliko grešaka koje se često prave mogu dodatno otežati proces uklanjanja mrlja.

Evo kako da najbolje uklonite fleke sa odeće, biće skoro kao da ih nikad nije ni bilo!

1. Ignorisanje mrlje predugo

Držanje mrlje na odeći predugo može učiniti proces uklanjanja mrlje težim. Trik je u tome da treba odmah tretirati mrlju čim se pojavi. Ovo može uključivati korišćenje sredstava za uklanjanje mrlja ili jednostavno pranje mrlje odmah nakon što se pojavi.

2. Snažno trljanje mrlje

Trljanje mrlje može pogoršati stvari, jer može proširiti mrlju i gurnuti je dublje u tkaninu. Umesto toga, mrlju treba tapkati kako bi se tečnost upila, a zatim pažljivo tretirati u skladu sa vrstom mrlje.

3. Pogrešna temperatura vode

Važno je koristiti odgovarajuću temperaturu vode prilikom pranja mrlje. Određene mrlje bolje reaguju na hladnu ili toplu vodu, pa je važno koristiti odgovarajuću temperaturu kako bi se mrlja efikasno uklonila.

4. Korišćenje izbeljivača

Izbeljivanje mrlje može delovati primamljivo, ali može imati negativan efekat na određene vrste mrlja i tkanina. Umesto toga, treba razmotriti upotrebu prirodnih rastvora poput sode bikarbone, limunovog soka ili peroksida.

5. Previše omekšivača

Prekomerna upotreba omekšivača može dovesti do nakupljanja ostataka u veš mašini i na odeći, što može uzrokovati neprijatan miris i oštetiti mašinu za pranje veša. Umesto toga, trik je da koristite omekšivač samo povremeno i razmotrite alternative poput sode bikarbone i sirćeta.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.