U trendu

Trik uz koji će vam cveće u vazi trajati duže nego ikad

Svako voli sveže cveće. Ono unosi boju i život u vaš prostor, lepo miriše i dodaje završni dodir svakoj prostoriji. Osim toga, ako cveće poklanjate ili ga vi dobijate, ono nas podseća na srećni događaj poput rođendana, godišnjice ili praznika. Uz cveće su dobre vibracije svuda, zar ne?

Pa kako mu možete pomoći da traje što je duže moguće? Postoji mnogo teorija, trikova i saveta, od maminog mišljenja da treba dodati nekoliko kašika šećera i sirčeta, do predloga da se buket preko noći stavi u frižider.

Prvo, imajte na umu da neki cvetovi prirodno traju duže od drugih. Ruže, ljiljani, frezije, gerberi i suncokreti duže ostaju svežiji. Cvetovi koji su poznati po uvenuću nakon samo nekoliko dana uključuju zumbule, jorgovane, narcise, ljutiće i lale, prenosi Jurnal.hr.

Postoji nekoliko trikova koji iskusni vrtlari primenjuju kako bi pupoljci trajali duže u vazama. Kako im produžiti lepotu i svežinu i koje su metode najefikasnije, pogledajte u nastavku.

Odsecite stabljike

Odsecite stabljike pod uglom koji omogućuje da biljke lakše uzimaju vodu da se ne spuštaju direktno na dno vaze. Stručnjaci predlažu da svakih nekoliko dana malo podšišate cveće.

Uklonite osušene listove i latice

Važno je ukloniti sve listove koji će pasti ispod vodene linije kako bi se sprečio rast bakterija. Svakodnevno proverite cveće da biste uklonili mrtvo lišće i latice. To je naročito važno u mešovitim buketima koji imaju više vrsta cveća koje mogu imati različita vremena cvetanja.

Odaberite idealnu vazu za vaše cvetove

Ovo pravilo može zvučati čudno, ali zaista je važno. Samo zato što vam cvećar preda gomilu božura na dugim stabljikama ne znači da ih treba staviti u visoku vazu. Veće, teže cveće treba skratiti i staviti u nisku vazu gde se mogu međusobno podupirati kada se otvore i tako imaju prostora za širenje, dok se lakše, osetljivije cveće može držati u višoj vazi. Takođe se pobrinite da se ne napravi gužva u vazi. Uvek možete napraviti dva buketa iz jednog.

Često menjajte vodu

Počnite s čistom vazom i napunite je vodom sobne temperature. Kada dodajete sastojke u vodu, proverite jesu li potpuno izmešani i rastopljeni pre nego što ubacite cveće. Menjajte vodu i čistite vazu svakih nekoliko dana (stabljike možete ponovno skratiti kad god promenite vodu).

Izbegavajte neprijatelje cveća

Cveće će trajati duže u hladnijoj sobi i ako ih držite podalje od direktnog sunčevog svetla. Izbegavajte stavljanje u blizinu uređaja koji stvaraju visoke ili pak previše niske temperature kao što su peć, klima uređaj, plafonski ventilatori, pa čak i vaš računar ili TV. Otvoreni prozori takođe će uzrokovati brže sušenje. Takođe, cveće držite podalje od svežeg voća koje oslobađa male količine gasova koje mogu smanjiti životni vek vaših cvetova.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar