U trendu

Trikovi stručnjaka za hemijsko čišćenje: Ovo su 3 cake za savršeno opran veš

Pranje veša, voleli mi to ili ne, je posao koji gotovo svakodnevno obavljamo, i koji prosto moramo da uradimo da bi nam odeća bila čista, mirišljava i spremna za naredno korišćenje.

Verovatno vam se nekada desilo da ste pokušali da operete košulje, a nakon što ste ih izvadili iz mašine kragna i donji deo rukava i dalje su bili prljavi?

Ne brinite, rešenja postoje.

Donosimo vam nekoliko saveta iz radnje za hemijsko čišćenje.

Pripremite košulje pre pranja

Koža na vratu prirodno je masnija i na tom delu žlezde lojnice pojačano rade. Kako biste izbegli masne mrlje, košulje perite na temperaturi od minimalno 60 stepeni, pa ih dodatno pripremite pre nego što ih ubacite na pranje.

U plastičnu posudicu stavite 3 decilitra tople vode i puni čep tečnog deterdženta za pranje rublja. Izmešajte i uzmite četku s grubljim vlaknima (malo mekše od onih sa kojima su naše bake prale tepihe).

Umočite u mešavinu vode i deterdženta i lagano, ne oštećujući materijal, izribajte kragnu i rukave. Potom ih stavite u mašinu, a masnoći i prljavštini više neće biti traga.

Kako spasti perjanu jaknu ako izgubi punoću

Oprali ste svoju najdražu perjanu jaknu i perje se nakon sušenja sklupčalo u grudvice, i jakna je izgubila punoću? Ne brinite. Svaku grudvicu ručno razbijte, gurajte prstima perje u svim smerovima, raspoređujući ga po delovima jakne. Zamislite kao da razdvajate loptice vate.

Ukoliko imate mašinu za sušenje veša jaknu stavite unutra kako bi dobila svoj prvobitni oblik. Pripazite da u mašinu za sušenje stavljajte već suvu jaknu i ne držite je unutra duže od 10 minuta. U protivnom se materijal može “spaliti” od visoke temperature. Takođe, jakne u mašini perite same, bez druge odeće, na niskoj temperaturi i sa 4-5 komada loptica za tenis. Nikad vam se vuna ni perje neće zgrudvati.

Kako oprati skijašku jaknu

Ako imate skijašku jaknu, verovatno znate koliko je teško kvalitetno oprati, pogotovo nakon povratka sa skijanja. Zbog sastava tkanine većina takvih jakni ne može na hemijsko čišćenje, a ponekad vam se čini kako je pranje u mašini za veš nedovoljno kako bi se uklonila sva prljavština.

Postupak je isti kao kod košulja, samo ovde trebate ribati, ribati i ribati dok ne dobijete bicepse i tricepse u roku od 10 minuta.

Jako je važno ovaj postupak obaviti pre prvog pranja jer će se u suprotnom prljavština fiksirati u materijal i svaki sledeći put biće sve teže očistiti je. Ovaj postupak možete praktikovati i prilikom pranja torbi od istog materijala. Takođe, ne zaboravite teniske loptice. Svakako ne preterujte sa deterdžentom, a za obojeni veš ne koristite deterdžent u prahu već tečni.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.