U trendu

Trikovi uz koje će vaš dom uvek divno mirisati, a ne koštaju skoro ništa

Prijatne mirise povezujemo sa pozitivnim iskustvima i osećanjima i oni nam ostaju u sećanju veoma dugo. Zato su mirisi toliko važni – i moćni, od parfema do mirisa za sobe.

Kada prvi put zakoračimo u nečiji dom, jedna od prvih stvari koju ćemo primetiti nije koliko je uredno doba dana ili kakve su pločice u kuhinji. Možda niste razmišljali o tome, ali jedna od prvih stvari koje ćemo primetiti biće – miris. Ako je miris prijatan, boravak u tom prostoru biće ugodan i poželećemo da ostanemo duže, a ako nije, čak i ako je to najčistiji i najuređeniji dom, podsvesno ćemo želeti da odemo što pre.

Uz neprijatne mirise u domu, često se može desiti da se oni koji borave u tom prostoru naviknu na njih i da ih više i ne osećaju – za razliku od gostiju. Ova pojava se zove senzorna adaptacija i što duže živimo u prostoru, manje ćemo percipirati mirise koji tamo preovlađuju.

Jasno je da suživot više ljudi, mogućih kućnih ljubimaca i svakodnevno kuvanje nužno stvara kombinaciju više različitih mirisa, prijatnih i neprijatnih. Na sreću, postoje jednostavni načini na koje možete da se uhvatite u koštac sa problemom neprijatnih mirisa u domu – bez kupovine osveživača vazduha, hemikalija i parfema.

Evo 5 jednostavnih trikova za mirisni dom u koji će se svaki gost rado vraćati:

Uklonite neprijatne mirise

Preduslov da vaš dom prijatno miriše je uklanjanje neprijatnih mirisa. Važno je, posebno tokom letnjih meseci, redovno prazniti sve kante za otpatke u kući. Takođe, tokom vremena, tepisi mogu poprimiti loš miris – pa je važno da ih redovno čistite. Za ovako nešto je dovoljan obična soda bikarbona, koja je idealna jer ima neutralan miris. Obilno ga pospite po tepihu i ostavite da odstoji 15 minuta, nakon čega usisajte prah usisivačem.

Domaći potpuri

Od cveća, lišća ili voćaka možete lako napraviti potpuri, potrebno je samo odabrati mirisno bilje ili voćke i ostaviti da se krčkaju na šporetu. Idealan izbor su, na primer, limun, vanila, ruzmarin, štapići cimeta, kora pomorandže, mandarine ili jabuke. Na ovaj jednostavan način stvorićete magičnu mirisnu atmosferu u svom domu.

Sveće i zrna kafe

Stavite sveće u posudu na čije dno ćete staviti cela zrna kafe. Zbog toplote sveća, zrna će mnogima pustiti svoj prijatan i privlačan miris i proširiti se po prostoriji.

Vanila u rerni

Da li želite da se vašim domom širi miris ukusnih kolača i poslastica od vanile koji tako neodoljivo podseća na Božić? U vatrostalnu posudu stavite malo ekstrakta vanile i uključite rernu na 150 stepeni. Ovo je brzo rešenje za predivan miris u domu kada vam je potrebno kratkotrajno osveženje prostora – na primer, pre dolaska gostiju.

Eterična ulja

Oslonite se na moć ovih čudesnih kapi koje će vaš dom obogatiti divnim, prirodnim mirisima. Postoji nekoliko načina na koje možete koristiti eterična ulja, a najefikasniji je možda ulaganje u dobar difuzor. Odnos treba da bude 3 do 5 kapi ulja na 100 ml vode. Možete koristiti i svećnjak za aromatična ulja ili sami napraviti difuzor vazduha (odnos je tada 2 litra vode i 8 kapi ulja). Neka od najboljih opuštajućih eteričnih ulja su lavanda, kamilica, karanfilić i ruža, dok osvežavajući i opuštajući mirisi uključuju eukaliptus, limunsku travu, citruse i pepermintu, prenosi Žena.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar