Uništava sve pred sobom: Ovu popularnu biljku imaju skoro svi, a izaziva hiljade evra štete

Pre samo deset godina, kada nije bilo toliko emisija o uređenju doma ili bašte, bambus je važio za idealnu zaštitu od pogleda i elegantan dodatak bašti. Malo ko je tada mogao da pretpostavi da će deceniju kasnije šteta od ovog ukrasa u bašti meriti desetinama hiljada evra.

Sve je počelo pre nekoliko godina, kada su prvi bambusi, zasađeni na vrhuncu popularnosti, počeli da ostvaruju svoj puni potencijal. Desilo se neočekivano – njihovo korenje, granje i lišće počelo je da prodire u temelje kuća, uništava pločice, zidove i čitave bašte, a iznosi za sanaciju štete rasli su iz dana u dan.

Ovaj problem je postao posebno očigledan u Ujedinjenom Kraljevstvu, gde je nezvanično proglašena epidemija bambusa koji se nekontrolisano širi i napada okolna dvorišta.

@blondiesbamboo

Replying to @Bryan Why yes bamboo is invasive #FYP #foryou #bamboo #tiktok #2024 #foryoupage #trending

♬ TEXAS HOLD ‘EM – Beyoncé

Nekontrolisano širenje bambusa je sve veći problem

Iz tog razloga se razmišlja o donošenju zakona kojim bi se zabranilo sadnju bambusa, a građani se pozivaju da prilikom kupovine nekretnina provere da li ova biljka postoji u nekoj od obližnjih kuća.

„Komšije su počele da protestuju. Moj bambus probio je ogradu i stigao do njihove kuće. Kada sam ga odsekao i polio sirćetom kao protivotrov za korov, samo je počeo da se širi još invazivnije u okolinu. Popravka štete je bila veoma skupa“,  podelila je svoje iskustvo za Dejli mejl penzionisana medicinska sestra Beverli Kundžul.

Ona nije jedina. Zapravo, isti medij donosi na desetine fotografija potpuno uništenih dvorišta, kuća sa oštećenim temeljima, polomljenim zidovima, pa čak i uzgojem bambusa – iz peći! Ova biljka takođe pravi veliki nered u samoj bašti dok se probija kroz cvetne gredice, povrtnjake, pa čak i uzdignute gredice, uništavajući sve na svom putu.

„Bambus je postao veća pretnja od bilo kojeg korova. Teško je to kontrolisati“, rekla je stručnjakinja za životnu sredinu Emili Grant.

Veća pretnja od bilo kog korova

Koliko je biljka invazivna, najbolje potvrđuju svedočenja ljudi koji su zbog nezaustavljivog rasta bambusa morali da preuređuju temelje kuće, potpuno uklanjaju spoljašnje pločice, preuređuju cevi, stepeništa, zidove…

„Kada sam prilikom kupovine kuće primetio bambus u susednom dvorištu, zatražio sam nezavisnu istragu. Saznao sam da je bezmalo došlo do potpunog uništenja cevi i odvoda. Počeo je da raste ne samo u susedstvu, već i mojoj, na sve strane“, rekla je Lois Koneli, koja je kupila imanje pod uslovom da se bambus iščupa iz korena.

I dok je imala sreće, koliko je biljka štetna uverili su se i sami stanovnici imanja u Hempširu. Naime, najezda bambusa iskoristila je slabosti u temeljima njihove kuće i izašla kroz pod u dnevnoj sobi, hodniku i kuhinji. Jedino rešenje je bilo raskopavanje celog prizemlja. Cena? Više od 100 hiljada funti.

Ako imate bambus u svojoj bašti i ranije niste imali problema sa njim, budite oprezni. Naime, od sadnje prođe sedam do deset godina da bi gotovo iznenada postala nezaustavljivo invazivna na sve oko sebe.

„Mnogi kupci nam dolaze da kažu da nikada nisu imali problema sa bambusom, ali odjednom ga ima svuda. Ako se ovaj problem ne reši odmah, on će izmaći kontroli’, napominje britanski baštenski centar.

Vredi napomenuti da postoji oko 300 vrsta bambusa, a samo mali broj ima sposobnost da izazove ovu vrstu štete.

„Ne biste posadili drvo a da ne vidite koliko će veliko da poraste, tako da je dobra ideja da svako ko je zainteresovan za bambus malo istraži – pogleda visinu i stopu rasta, koliko može biti jako i razgovarati sa stručnjak“, kaže Helen Čen, članica Britanskog društva za bambus.

@amberburkhartx3

Anyone know anything about bamboo 🥺 Weve spent thousands on turf, It’s breaking our concrete slabs. #momsoftiktok #garden #bamboo #nightmare

♬ A Bar Song (Tipsy) – Shaboozey

Kako da znate da li imate invazivni bambus i šta da radite?

Ako ste već posadili bambus, bilo bi preporučljivo da napravite kratku proveru da biste utvrdili da li je dostigao invazivnu fazu.

Za početak nežno iskopajte zemlju, vodeći računa da ne oštetite biljku i korenje. Cilj je da se uoči potencijalni novi rast koji bi uskoro mogao da nanese štetu.S obzirom da bambus ne treba saditi duboko u zemlju, lopatom treba lako doći do njegove korenske glave. Kopajte nežnim pokretima i proverite horizontalni rast korena.

Ako ne, nemate o čemu da brinete! Međutim, ako primetite novi rast, bilo bi preporučljivo da uklonite ceo bambus što je pre moguće. Možete ga presaditi u keramičku posudu ili prostor sa odgovarajućom čvrstom barijerom, iz kojeg se neće moći širiti, ili ga u potpunosti ukloniti iz bašte.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.