U trendu

Uz ovu prihranu rod paradajza biće krupniji i sočniji, ovo znaju samo najbolji baštovani

Svi vole da plodovi paradajza budu krupni i sočni. Između ostalog, to zavisi i od prihrane.

Svako povrće treba da se nađubri da bi dobro rađalo, pa tako i paradajz. Iskoristite ono što već imate u kući.

Za đubrenje paradajza, možete da iskoristite nešto što već imate. Ukoliko ložite šporet na drva u letnjoj kuhinji, sigurno imate pepeo koji ostane posle njihovog sagorevanja. Pepeo nemojte da bacite, već ga iskoristite za đubrenje paradajza.

Nađubrite zemljište

Pepeo ima hranljive sastojke koje će paradajz upiti. Bogat je kalijumom, magnezijumom i kalcijumom koji održavaju paradajz zdravim, povećavaju prinos (neki kažu čak duplo), održavaju listove paradajza jakim i sposobnim da upijaju sunčevu svetlost.

Povećajte kiselost

Paradajz voli blago kiselo zemljište, pH treba da bude malo ispod 7. Ako vaš paradajz ne uspeva dobro, nađubrite ga pepelom od sagorevanja drveta.

Protiv štetočina

Drveni pepeo je odličan u odbijanju puževa i drugih štetočina iz bašte. Ali ne i kada se pokvasi. Zato vodite računa da ga stavite posle zalivanja ili padanja kiše. Izbegavajte da pepeo pada na listove i stabljike paradajza kako ga ne bi oštetio.

Pravilna nega

Posle prvog branja, svakom struku paradajza stavite 3 kašičice amonijum-sulfata. Tako će se brže razvijati. Redovno zalivajte paradajz, i lomite bočne izdanke. To će pomoći da plod bude veći i da brže sazreva.

(Espreso / Naj žena)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.