U trendu

Uzgoj belog luka iz čaše vode? Da, moguće je, poslužiće i onaj iz supermarketa! (VIDEO)

Simon Akeroj je poznati ljubitelj poljoprivrede na društvenim mrežama redovno sa ljudima deli trikove koji će im u baštobanstvu dobro doći.

Poznato je da je beli luk prirodni začin bez kojeg domaćice ne mogu da zamisle pravljenje jela. Osim kulinarskih moći on ima i lekovita svojstva i sastavni je deo mnogih lekova. Iako ga mnogi zbog svog specifičnog mirisa i ukusa ne vole, činjenica je da vas drži podalje od virusa i infekcija. Domaćice znaju da je onaj domaći uzgajan na organskom tlu najzdraviji pa ga često traže na pijacama kod poljoprivrednika, prenosi Srećna Republika.

Za one kojima on nije dostupan, dobro dođe i luk iz supermarketa. Jedan poljoprivrednik je na svom TikTok profilu, gde deli savete iz te oblasti, podelio sa ljudima na koji način koristi beli luk iz supermarketa kako bi umnožio prinose i dobio nove izdanke lukovice.

@simonakeroydgardener

Garlic likes a cold spell prior to planting. However, if you are buying garlic ftom the supermarket now, chances are they will have been kept in a cold store. How to grow garlic from the supermarket. I grow them like thus every year and have had great crops. Garlic likes fertile, well-drained soil in full sun. Plant the cloves 12cm (5in) apart. Cloves should be at a depth of about 2cm below the surface. Each clove should form a new bulb with lots more cloves. #growyourown #gardeningforbeginners #vegetablegardeningforbeginners #gardeninghacks

♬ Never Enough – Loren Allred

Beli luk, kako je on naveo, voli hladnoću i velika je verovatnoća da je čuvan u hladnjači. Da biste povećali useve, on savetuje da se čitava jedna glavica belog luka ostavi iznad čaše sa vodom i da će nakon izvesnog vremena luk pustiti nove izdanke odnosno korene. Kada to uočite možete odvojiti svaki čen iz glavice jer će svaki imati korenje, a onda ga možete zasaditi. On voli plodno drenirano tlo i sunce pa je važno da razmak između svih kako ih je on nazvao karanfilčića (mada su to u suštini čenovi) bude oko 12 cm, a da on bude zasađen na dubini od 2 cm. Svaki karanfilčić će formirati novu lukovicu i tako će se vaši usevi umnožiti.

Korisnici TikToka, posebno žene koje vole baštovanstvo, su mu zahvalili na ovom podeljenom savetu rekavši da će im dobro doći.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.