Uživajte u šarenom vrtu do kasne jeseni: Evo koje cveće saditi početkom septembra

Činjenica da nam je jesen sve bliže uopšte ne mora da znači da dolazi vreme u kojem više nećemo moći da uživamo u čarima svoje bašte. Štaviše, ovo je period u kojem možete kreirati najlepši eksterijer u sezoni ako sadite neko od otpornih i efektnih vrsta cveća koje će uživati u jesenskim uslovima.

Stručnjaci za uređenje vrtova izdvojili su vrste koje će vam garantovano ulepšati često tmurno jesensko vreme i oživjeti okućnicu čarobnim bojama i raskošnim cvatom.

Dalije

Dalije su savršen izbor za unošenje veselih boja u vrt tokom kasnog leta i rane jeseni jer će jednako bogato cvetati sve do kraja oktobra.

Najbolje će rasti posađene na toplom i sunčanom mestu, u dobro dreniranom i plodnom tlu, uz redovno zalivanje.

‘Mana im je to što ne podnose jake vetrove pa ih posadite na neko zaštićenije mesto, a one visoke privežite uz potporu’, rekao je stručnjak za vrtlarstvo Šon Lejd pa dodao:

‘Prednost sadnje u avgustu je činjenica da ćete ih lakše nabaviti u njihovom punom rastu. Važno je da ih sadite na istu dubinu kao što ste ih kupili, dakle da vrh gomolja bude pri površini tla. Obezbedite im puno vode nakon sadnje i raširite debeli sloj malča preko tla kako biste lakše zadržali vlagu.’

S obzirom na to da ne podnose smrzavanje tla, pre prvog mraza ih je poželjno iskopati i staviti u zatvoreni prostor kako bi vas dočekale spremne za sadnju krajem maja.

Japanske anemone

Japanske anemone imaju zeleno lišće i ružičaste cvetove koji mogu varirati od pastelnih do jarkih tonova. Ova biljka je vrlo izdržljiva i svake će se godine vraćati veća i jača i cvetati još bogatije i lepše, prenosi Tportal.hr.

‘Japanska anemona preferira da bude u delimičnoj senci, ali takođe dobro raste na punom suncu i zahtevaće redovno zalivanje tokom prve godine. Nakon toga treba ga zalivati samo tokom vrućih leta, u kojima nije bilo puno kiše. Možda ćete morati da je zalivate malo češće ako je posađena na punom suncu’, naglasio je Lejd.

Zimski narcis

Predivni žuti cvetovi zimskog narcisa vašem će vrtu davati vesele tonove sve do kraja oktobra!

Reč je o jedinstvenoj trajnici koja je savršena za uzgoj na osunčanim područjima kao što su povišene gredice i prilazi kući koji nisu u potpunom hladu. Idealno doba sadnje je kasno leto ili rana jesen. Sadite ih 7-15 cm duboko u propusnu i ne previše suvu zemlju i ne brinite o njihovom presađivanju dolaskom zime jer su – otporne na mraz!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.