U trendu

Vaš usisivač ostavlja neprijatan miris u stanu? Evo zašto se to događa i kako to možete popraviti

Čak i ako vam je usisavanje jedan od najmanje omiljenih zadataka, kada uzmete u obzir kakav je bio život pre nego što je uređaj postojao (lupanje tepiha i ručno brisanje podova) morate priznati da je njegova sposobnost čišćenja prilično neverovatna. Iako se može činiti kao magija, stvarnost je da sve gadne stvari koje usisavate moraju negde i da odu i putuju kroz uređaj da bi tamo stigle. S vremenom ovaj proces može da izazove da vaš usisivač počne loše da miriše.

Ovo su neki od najčešćih uzroka neprijatnog mirisa usisivača i načini kako se rešiti smrada, piše Life Hacker.

Plesan

Ustajao miris koji dolazi iz vašeg usisivača može značiti da se plijesan razvila i/ili nakupila unutar vrećice ili filtara. Plesan se razvija u vlažnom okruženju, pa ako ste usisavali tepih dok je bio mokar ili vlažan, to bi mogao da bude problem.

Kućni ljubimci

Ako imate krznene ljubimce koji slobodno šetaju po vašem domu, onda možete pretpostaviti da su vam podovi prekriveni njihovom dlakom i česticama urina. Kada usisavate i ti se materijali nakupe unutra, njihov miris može ostati – čak i nakon pražnjenja posude ili promene vrećice.

Prekomerna prašina

Da, usisivači su dizajnirani da se reše prašine, ali ako ne praznite i ne čistite uređaj redovno, ta se prašina može nakupiti i početi užasno da smrdi. Prašina je sama po sebi prilično odvratna, s obzirom da se sastoji od ljuskica mrtve kože (od ljudi i kućnih ljubimaca), polena, tekstilnih i papirnatih vlakana, osušenih čestica hrane, mikroskopskih čestica plastike, čestica zemlje, bakterija, izmeta grinja i njihovih delova tela. Dakle, kada se nakupi, nije teško videti zašto može da smrdi.

Spaljeni kaiš

Ako usisivač neko vreme nije očišćen, sva kosa, vezica i drugi materijali omotani oko čekinja, mogu uzrokovati prestanak okretanja četkica i pregorevanje gumenog kaiša.

Kako se rešiti neprijatnih mirisa usisivača?

Ako dođe do tačke da vam usisivač smrdi, onda ga apsolutno treba temeljno očistiti. Nije samo stvar u lošem mirisu: smrad je znak većeg problema koji bi, ako se ne reši, mogao da ošteti vaš usisivač i skrati mu vek trajanja.

Odvojite pristojan deo vremena za čišćenje usisivača: to je proces u više koraka koji zahteva da se delovi osuše na vazduhu. Nakon što ste očistili i ponovo sastavili usisivač, isprobajte ga. Ako je loš miris i dalje prisutan, verovatno je potrebno odneti ga stručnjaku ili uložiti u novi, prenosi Večernji list.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.