Većina ljudi pogrešno čuva luk: Evo uz koju namirnicu nikako ne smete da ga stavite

Koliko puta vam se dogodilo da ste u toku pripreme jela otvorili frižider ili ostavu i otkrili da je hrana koju ste kupili pre samo nekoliko dana već počela da se kvari. Ovo je veliki problem sa svežim voćem i povrćem, ali postoje koraci koje možete preduzeti kako bi vaši proizvodi bili duže sveži – uz pomoć pravilnog čuvanja, prenosi Mirror.

A, jedna stvar koju mnogi od nas ne čuvaju na pravi način je luk. Stručnjaci za hranu tvrde da je luk potrebno skladištiti na hladnom, tamnom i suhom mestu kako bi duže ostao svjež, a postoji čak i određeno povrće s kojim se nikada ne bi trebalo da bude u blizini jer bi ono moglo da podstakne još brže kvarenje.

Vlaga i svetlost su stvari koje luk ne može da podnese, jer dovode do plesni i klijanja, pa ga treba čuvati u suvoj, dobro prozračenoj korpi, kanti ili velikoj posudi. Trebalo bi da ih držite podalje od sunčeve svetlosti, ali takođe ih ne bi trebalo držati na niskim temperaturama, zato je najbolje da ih stavite u tamni ormarić, prenosi Večernji list.

I, nikada ne biste trebalo da skladištite luk s krompirom. Kuvarica Sara Džampel objasnila je: ‘Ja svoje držim u ormariću sa svim svojim posudama za pečenje, ali u budućnosti želim da kupim sanduke i odnesem ih u garažu ili podrum. Takođe želite da budete sigurni da su odvojen od krompira – koji su skloni da pokvare luk ako se drže u blizini’.

Ako luk koji kupujete dolazi u plastičnoj kesi, treba je baciti čim dođete kući iz supermarketa jer plastika može brzo pokvariti luk zbog nedostatka cirkulacije vazduha i povećanja vlage. Takođe, luk možete držati u papirnatoj ili mrežastoj vrećici, jer će obe omogućiti bolji protok vazduha i pomoći u održavanju niskog stepena vlage. Ako se čuva na pravoj temperaturi i pod pravim uslovima, luk može trajati dugo vremena. Luk čuvan između -1⁰C  i 10 ⁰C može biti dobar do godinu dana. Na višim temperaturama izdržaće nekoliko nedelja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.