U trendu

Velika pretnja po zdravlje: U ovom predmetu iz kuhinje nalaze se iste bakterije kao i u izmetu

Redovna upotreba kuhinjskog predmeta koji stalno koristimo može biti glavni izvor infekcija

Pri upotrebi sunđera za pranje sudova, često se zaboravlja da on može biti glavni izvor bakterijskih infekcija u kuhinji zbog nakupljanja bakterija. Mnogi misle da je dovoljno samo isprati sunđer običnom vodom nakon upotrebe. Međutim, voda i deterdžent za sudove samo delimično uklanjaju bakterije, a ne uništavaju ih potpuno.

Naučne studije su pokazale da su u različitim delovima kuhinjskog sunđera prisutni isti mikrobi koji se nalaze i u izmetu. Neprijatan miris sunđera može biti upozorenje da je pun štetnih mikroorganizama, uključujući bakterije poput stafilokoka aureusa, E. coli i salmonele, koje mogu uzrokovati infekcije, posebno kod osoba sa slabijim imunitetom. Srećom, pravilnom higijenom sunđer može da se očisti i dezinfikuje.

Preporučuje se čišćenje i dezinfekcija sunđera bar jednom nedeljno. Prvi korak je uklanjanje ostataka hrane. Zatim se sunđer potopi u rastvor soli, vruće vode i sode bikarbone i ostavi da stoji 20 minuta. Za uklanjanje neprijatnih mirisa, možete ga potopiti u mešavinu hladne vode, soli i alkoholnog sirćeta. Ako primećujete tragove buđi, dodajte nekoliko kapi eteričnog ulja čajevca u vruću vodu. Nakon ispiranja i ceđenja sunđera, ostavite ga da se osuši na vazduhu. Važno je izbegavati držanje sunđera u sudoperi jer se tamo stalno kvasi, što stvara idealno okruženje za razvoj buđi i bakterija.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.