Verovatno svoje peškire perete preretko: Evo koliko često bi trebalo da ih menjate

Koliko često zapravo perete svoje peškire?Da li je to svakih par dana? Jednom nedeljno? Jednom mesečno? Retko?

Pa, Rianon Džons, dizajnerka enterijera i menadžerka brenda Piglet in Bed , otkrila je da bi trebalo da perete peškire mnogo češće nego što mislite, prenosi Mirror.

Stručnjaci predlažu da peškir za pranje tela koristite samo tri do četiri puta pre nego što ga operete. A, peškir za lice promenite nakon jedne ili dve upotrebe.

A to potvrđuje i Polja Petrova, stručnjak za čišćenje u Fantastic Services, koji kaže: „Postoje razne vrste bakterija koje se mogu naći na peškirima jer se često koriste i izložene su vlazi i kontaktu sa ljudskom kožom. Najčešći primeri bakterija koje možete pronaći na peškirima su:

Stafilokoke – Ova bakterija se obično nalazi na ljudskoj koži i može napredovati u vlažnim sredinama. Potencijalno može izazvati infekcije kože, uključujući male ciste, folikulitis, crvene čireve, celulitis i teže, invazivne infekcije mekog tkiva.

E. coli – Iako su mnoge vrste E. coli bezopasne, neke mogu izazvati probleme sa varenjem. Do kontaminacije može doći kontaktom sa fekalnim materijama, posebno ako se peškiri koriste oko toaleta. Najopasnije vrste ove bakterije mogu izazvati gastroenteritis, infekcije urinarnog trakta, neonatalni meningitis, hemoragični kolitis i Kronovu bolest.

Salmonela – Slično E. coli, salmonela se može naći na peškirima ako dođu u kontakt sa kontaminiranim površinama, što dovodi do bolesti.

Enterokoke – Ove bakterije se često nalaze u crevima i mogu se naći na peškirima ako dođu u kontakt sa fekalnim materijalom.

Klebsiella pneumoniae – Ova bakterija može izazvati infekcije respiratornog i urinarnog trakta, a može se naći u vlažnim sredinama, kao što su kupatila.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.