Vodoinstalater pokazao katastrofu koja nastaje zbog česte greške sa sudoperom: Video pogledalo preko 18 miliona ljudi

Vodoinstalater je objavio video na TikTok-u upozoravajući na grešku koju mnogi ljudi prave sa sudoperom, koja bi na kraju mogla platiti pozamašnu sumu za popravku, piše Express.

Video je sakupio više od 18,6 miliona pregleda i prikazuje opasnosti od bacanja masnoće i masnih ulja niz kuhinjsku sudoperu i otkriva posledice takve greške, sa začepljenim odvodom koji je toliko zapušen masnoćom da je morao da bude izbačen da bi voda mogla da prođe kroz njega.

@thatplum6guy

Another grease video ive found, this ond was eventually cleared. Luckily. Dont put grease down your sink #thatplumbguy #fypシ #grease #plumbers #blockage #howto #sink

♬ original sound – ThatPlumbGuy

Sipanje masnoće u sudoperu je opasno

„Ne sipajte masnoću u sudoperu. To još više začepljuje odvode od vlažnih maramica za bebe. Masna ulja i masti koje se izlivaju niz kuhinjske odvode će se osušiti i stvrdnuti izazivajući ozbiljne blokade unutar cevi. Ovo predstavlja opasnost od oštećenja sudopere i bilo kog uređaja (mašine za pranje sudova, mašine za pranje veša i bojleri) u vašoj kuhinji“, rekao je vodoinstalater Tom Vots.

„Kada se ulja stvrdnu, začepljenja neće moći da se uklone i moraće da uđe vodoinstalater i koristi skupe mašine da usisa ili razbije začepljenje“, objasnio je on. Troškovi mogu porasti na iznos veći od 300 evra, u zavisnosti od gužve i vremenskih prilika. Deblokiranje je potrebno ako se cevovod ne može popraviti zbog trajnog oštećenja, u kom slučaju troškovi mogu porasti na 600 evra plus dodatni troškovi za potpunu obnovu cevi.

Stručnjaci Magneta upozoravaju na pravilno odlaganje masti i masnih ulja i ističu važnost pažljivog upravljanja otpadom. „Umesto da sipate mast u sudoperu, sakupite je u posudu ili ispraznite u posebnu kantu i bacite je nakon što se ohladi i stvrdne“, savetuju.

Kako sprečiti začepljenje odvoda?

Da biste sprečili oštećenje vašeg sistema za odvodnjavanje, stručnjaci preporučuju tri važna koraka:

1. Investirajte u cediljku ili filter za sudoperu

Iako je većina kuhinjskih sudopera opremljena osnovnim filterom ili cediljkom, nadogradnja može biti efikasna mera da se vaše cevi ne začepe.

2. Ostatke hrane sa tanjira i posuđa uvek bacajte u kantu za otpatke

Iako može izgledati zgodno isprati male ostatke hrane, ovi ostaci mogu vremenom dovesti do blokada. Da biste izbegli ovaj problem, bacite ostatke hrane direktno u kantu umesto u sudoperu.

3. Redovno čistite sudopere i odvode

Primećujete usporavanje vašeg odvodnog sistema? Isperite sudoperu kombinacijom sode bikarbone i sirćeta da biste uklonili nakupljanje masnoće i očistili potencijalne začepljenja. Na kraju prelijte ključalom vodom da očistite sve preostale ostatke.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.