U trendu

Vraća ih u život: Ubedljivo najbolja prihrana za biljke koje se suše i venu

Biljke su ukras svakog doma, a da bismo uživali u njima i da bi nam ljubav vratile dvostruko, potrebno je da ih negujemo. Međutim, često se desi da naprasno počnu da venu, a da ne znamo koji je razlog.

Ukoliko je to slučaj i sa vašim biljkama, s ovim rastvorom ćete ih vratiti u život. Umesto hemije, koristite ovaj domaći rastvor i biljke će rasti kao lude.

Potrebni su vam sledeći sastojci:

– kora od 1 banane;

– 1 kašika mlevene kafe;

– ljuska od 1 jajeta;

– 300 ml vode.

Priprema:

Sve sastojke stavite u blender i zajedno ih izmiksajte. Ovim rastvorom zalijte vaše svele biljke i rezultat će biti vidljiv već sledećeg dana.

Rastvor možete da sipate i u saksiju sa zdravim kućnim lepoticama i one će postati još bujnije i zelenije. Ukoliko želite da vaše cveće uvek izgleda zdravo i zadivljujuće, postupak ponavljajte povremeno.

Kako ovi sastojci deluju na biljke?

Banane imaju kalijum, fosfor i kalcijum, pa baš iz tog razloga imaju pozitivan efekat na biljke. Ovi hranljivi minerali izuzetno pogoduju biljkama u procesu oporavka. Fosfor u banani takođe pomaže u dobrom rastu korena i novih izdanaka, prenosi Superzena.

Ljuske sadrže više od 30% kalcijuma. Približno svaka ljuska daje oko 4 miligrama kalcijuma. Pored kalcijuma, sadrže i magnezijum, fosfor, kalijum i natrijum i oko 5% organske materije koja je od velikog značaja za kvalitet zemljišta. Organska materija nalazi se u opni koja ostaje na ljusci u obliku proteina i značajan je izvor azota. Ukoliko ne perete ljuske od jaja, sadržaj organske materije može biti i veći.

Savet je i da se biljka barem jednom nedeljno prebriše vlažnom krpom kako bi se skinula prašina i omogućilo da biljka diše.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar