U trendu

Za ovu BILJKU niko nije čuo, od nje dobijamo NAJZDRAVIJU NAMIRNICU koju jedemo svaki dan

Moguće je da nikada niste čuli za biljku koja se stručno naziva ’’Brassica Oleracea’’, odnosno divlji kupus, ali ste je sto posto jeli.

Šest vrsta povrća koje možete pronaći u bilo kojoj prodavnici i koje većina ljudi redovno konzumira potiče iz ove biljke. Tokom poslednjih nekoliko hiljada godina, poljoprivrednici su uzgajali „Brassica Oleracea“ u šest različitih sroti koje su na kraju postale vrste povrća koje danas jedemo.

Divlji kupus (Brassica oleracea) je dvogodišnja vrste biljke iz porodice kupusa.

Prirodni areal rasprostranjenja divljeg kupusa i srodnih biljaka obuhvata krečnjačke stene na obalama Mediterana i zapadne Evrope. Sama vrsta Brassica oleracea rasprostranjena je na obalama severne Španije, zapadne Francuske i južne i jugoistočne Britanije. Usled duge istorije gajenja i kultivisanja ove vrste areal je proširen na teritorije svih kontinenata. Pojedine gajene sorte ove vrste su jednogodišnje ili višegodišnje.

Ova biljka je selektivno uzgajana stotinama godina da bi se stvorilo desetine divlje različitog povrća. Odabirom i oplemenjivanjem biljaka sa većim listovima, ili većim pupoljcima, stvorene su različite sorte (poznate i kao podvrste).

Foto:Pixabay/Kohlrabi

Kelj, zelje i brokoli nastali su povećanjem listova biljke pretka i bili su prva pripitomljena vrsta, 300. godina pre nove ere.

Crveni, zeleni i kelj stvoreni su od sorte kelja (verovatno od evropskog zelenog zelja) u 1200-ima odabirom velikog terminalnog pupoljka – rastućeg kraja na vrhu biljke. Listovi su čvrsto namotani oko kratke, široke stabljike (jezgra kupusa).

Prokelj su poput sićušnih kupusa, samo što rastu iz pupoljaka duž stabljike biljke. Prvi put su se pojavili takođe 1200-ih.

Keleraba je nastala odabirom deblje stabljike u biljci kelja oko 1400-ih.

Brokoli je stvoren od prethodnika kelja iz 1500-ih tako što se biraju veći cvetni grozdovi, koji se zatim beru pre nego što procvetaju. Karfiol je razvijen od jedne od stotina sorti brokolija.

Sledeći put kada zagrizete stabljiku brokolija, odvojite trenutak da cenite veličanstvenost i ukus ljudske domišljatosti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar