U trendu

Za ovu biljku se veruje da donosi čuda u život: Kada dobro krene, obavezno je prosledite drugom!

Sve što znamo iz narodne medicine, nasledili smo od naših predaka jer su oni bili ti koji su se lečili uz pomoć prirode.

Jarebika je nepoznata biljka, ali u narodu se godinama koristi i kod teških bolesti. Jarebika je grm ili drvo srednje veličine s perastim listo­vima, nekada poznato kao „zlatno“ drvo.

Naši preci su uz pomoć ove biljke tumačili svoju budućnost i procenjivali kakvo će vreme biti zimi i jeseni. Takođe, njene bobice su koristili kako bi se rešili glavobolje, prehlade i mnogih drugih zdravstvenih tegoba.

Verovalo se da će zima biti oštra i rana ako lišće na jarebiki počne ranije da žuti i opada. Ako je cveće počelo da pada čak i pre nego što je imalo vremena da se otvori, onda će zima doći kasnije nego obično. Pripremite za posebno hladan februar ako lišće uvene na granama, a da pritom ne otpadne.

Smatralo se da će ljudi koji u dvorištu imaju ovo drvo, duže sačuvati lepotu i zdravlje. Nekada su devojke pravile ogrlice od bobica jarebike, a one koje su želele da pronađu pravu sreću i ljubav pravile su bukete u kojima su bile grančice i bobice jarebike. Postojao je običaj da se takav buket nosi na poklon devojci koja još nije pronašla ljubav svog života.

Verovalo se da će tri opsadna drveta u dvorištu zaštititi kuću od požara i krađa, a opale bobice jarebike po dvorištu smatrale su se amajlijom koja privlači sreću i prosperitet.

Konzumiranje svežih plodova ili soka pravi je rudnik vitamina C. Ova biljka ojačavai imunitet, čisti krvi i ublažava migrenu. Od jarebike se priprema i tinktura koja pomnaže da se rešite bolova u stomaku. U starim vremenima koristili su ga za lečenje i prevenciju prehlade.

Pre upotrebe prirodnih lekova konsultujte se sa lekarom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar