U trendu

Zaboravite na struganje i smrzavanje: Evo kako da za 5 minuta očistite automobil od snega i leda

Pet efikasnih trikova

Tokom zimskih dana život vozača dosta je komplikovaniji. Potrebno je bolje se organizovati, krenuti nekoliko minuta ranije, jer je potrebno pre vožnje odlediti stakla, očistiti sneg koji je napadao i tek onda se može krenuti bezbedno u vožnju.

Sneg koji je napadao na stakla nije teško očistiti ukoliko nije smrznut, pa je to često i najlakši deo posla.

Ipak, kada smrzne zbog niskih temperatura i kada se led uhvati na šoferšajbnu i ostala stakla to već može da oduzme dosta vremena, koje ujutru obično nemate…

Osim toga, brisači mogu da se oštete ukoliko se smrznu i zalepe za staklo, a polivanje stakla vrućom vodom može da izazove pucanje, pa je potrebno biti maksimalno oprezan.

Upravo zbog toga vam donosimo trikove koji će vam pomoći da jednostavno i lako očistite auto od snega i leda, ali i da sprečite da vam se zalede stakla, brave ili vrata automobila.

1. Zaštitite šoferšajbnu štitnicima za stakla 

Folije koje se koriste leti kao zaštita od sunca imaju veoma efikasnu ulogu i kada je zima u pitanju. Tokom zime mnogi zaštitu stavljaju s unutrašnje strane stakla, a kada su zima i sneg u pitanju isto ih možete koristiti ali sa spoljne strane. Postavite ih, pričvrstite tako što ćete deo ubaciti u auto, pa zatvoriti vrata. Ujutru samo lagano skinete zaštitu, a sa njom i sav sneg. Osim što će pomoći da se brže rešite snega, takođe će sprečiti i da vam zaledi staklo.

2. Za zaleđena stakla rastvor vode i alkohola

Ukoliko već niste zaštitili stakla, a želite da što pre uklonite led sa šoferšajbne napravite rastvor vode i alkohola 70 % u razmeri 2dl vode i 1dl apotekarskog alkohola. Sipajte u prskalicu i raspršite po staklu, a potom uključite grejanje u autu i uključite duvanje u staklo. Posle par sekundi uključite brisače i gledajte kako se led topi sa stakala.

3. Čarape na brisače

Najjednostavniji način da zaštite brisače od leda i niskih temperatura i sprečite da se smrznu jeste da nađete par starih čarapa i da ih navučete na metlice brisača. Time se oni neće smrznuti i neće zalepiti za staklo. Pre nego što pokrenete brisače sklonite čarape.

4. Da brave i vrata ne zalede – glicerin 

Pre nego što počne zima i temperature odu u minus potrebno je da pripremite svoj automobil. Da biste sprečili da vam zaledi brava na kolima u rupu gde ide ključ ukapajte malo glicerina, koji se može kupiti u svakoj apoteci. Njime takođe možete da namažete gumu na vratima i time sprečite da se usled niskih temperatura zalede vrata i da ne možete da ih otvorite ujutru.

5. Sprečite magljenje stakala s unutrašnje stane – pena za brijanje 

Magljenje stakala često zna da bude problem vozačima, naročito onima koji voze starije tipove automobila. Kada se stakla zamagle potrebno je vreme da se ona osuše, a najbolje je da se uopšte ne zamagle. I to je moguće i to veoma lako. Sve što treba da uradite jeste da malo pene za brijanje stavite na pamučnu krpu i da time istrljate staklo sa unutrašnje strane. Time ćete sprečiti da se vlaga nakuplja na staklu i nećete imati problem s tim da vam u sred vožnje zamagle stakla.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar