U trendu

Zaštitite baštu: Ove biljke izgledaju kao pravi mali raj, ali mogu se pretvoriti u vaš najgori košmar

Raznolikost biljaka za baštu upravo je čini živopisnim i privlačnom, ali neke biljke, iako na prvi pogled izgledaju kao savršen izbor, mogu postati ozbiljan problem.

Evo detaljnijeg pregleda nekoliko popularnih biljaka koje biste trebali posaditi s oprezom:

Letnji jorgovan

Letnji jorgovan je poznat po svojim prelepim ljubičastim cvetovima koji privlače leptire i pčele. Međutim,  ona ima tendenciju da se brzo širi i može postati problematična jer zimi ne miruje, već širi svoje seme koje može ugušiti druge biljke u okolini. Pre nego što posadite letnji jorgovan, izaberite onu vrstu koja nema sposobnost samooplodnje kako biste izbegli neželjene posledice.

Engleski bršljan

Engleski bršljan često se koristi za pokrivanje ograda i zidova zbog svoje bujne zelene vegetacije. Međutim, ova biljka može prouzrokovati ozbiljne probleme. Njene guste viseće grančice mogu uništiti strukturu zidova, ograde ili čak stabala.

Visterija

Visterija je prelepa biljka koja u proleće prekriva pergole i ograde sa svojim prelepim grozdovima ljubičastih cvetova. Međutim, ova biljka može brzo postati problematična jer se brzo širi i može ugušiti druge biljke u vašem vrtu. Njeno seme je dosta otporno i lako se razmnožava, stvarajući guste nasade koji mogu ugroziti druge biljke.

Mala zimzelena

Mala zimzelena je popularna zbog svog atraktivnog lišća i cvetova. Međutim, ova biljka formira guste nasade ispod zemlje i ima tendenciju da istisne druge biljke oko sebe. Budite oprezni kada sadite malu zimzelenu jer može postati invazivna i teško je kontrolisati njeno širenje.

Nebeski bambus

Nebeski bambus je poznat po svojim crvenim listovima koji su veoma dekorativni. Međutim, ova biljka ima tendenciju da se brzo širi i može postati invazivna. Njeno širenje može ugroziti druge biljke u vrtu i teško je kontrolisati njeno rast.

Kineski šaš

Kineski šaš je prelepa biljka koja se često koristi kao ukrasna trava. Međutim, ova biljka može postati problematična jer se brzo širi i može ugušiti druge biljke u vašem vrtu. Budite oprezni kada sadite kineski šaš jer može postati invazivan i teško ga je kontrolisati.

Japanska žutika

Japanska žutika je otporna biljka koja se često koristi u gradskim baštama. Međutim, ova biljka može biti problematična jer privlači miševe. Njeno prisustvo može privući ove glodare u vaš vrt, što može biti nepoželjno.

Tropska mlečika

Tropska mlečika je popularna biljka zbog svojih atraktivnih cvetova koji privlače leptire. Međutim, ova biljka može biti invazivna i teško je kontrolisati njeno širenje. Njeno seme može dugo preživeti i lako se razmnožavati, stvarajući gušće nasade koji mogu ugušiti druge biljke u vašem vrtu.

Pre nego što posadite bilo koje biljke u svom vrtu, pažljivo razmislite o njihovim karakteristikama i potencijalnom uticaju na okolinu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.