Zavesa bela kako sneg, a nećete morati ni da je peglate: Super trik za koji znaju samo iskusne domaćice

Trik za koji znaju samo iskusne domaćice

Svaka žena zna da je najgori deo čišćenja kuće kada se zavese skidaju, paru pa se onda kače, olakšajte sebi posao i iskoristite trikove za bele zavese kao sneg

Prvo što trebate da uradite jeste da zavese prvo skinete, pa tek onda da čistite prašinu i skidate paučinu.

Pažljivo rukujte sa kukicama i jednu po jednu otkačinjite, a zatim zavesu dobro istresite napolju ili kroz prozor kuće.

Takođe, nemojte odmah staviti zavese u mašinu da se peru. Za to treba sačekati trenutak da spremanje prostorije bude pri kraju.

Ukoliko zavese nisu duže vremena bile oprane ili primećujete da su upile mnogo duvanskog dima, posivele ili požutele, na početak ih potopite u hladnu vodu kojoj ste dodali šaku soli.

Ostavite zavese potopljene najmanje pola sata pa ih isperite i nastavite sa daljim pranjem prema materijalu od kojeg su sašivene.

Pamučne zavese – možete oprati ručno ili u mašini, idealno je na 30 stepeni, ali ako su u pitanju bele pamučne zavese, možete izabrati i program na 40 stepeni.

Zavese od markizeta, poliestera ili mešavine – možete oprati ručno ili u mašini, na 30 stepeni, sa što manjim brojem obrtaja.

Zavese od viskoze – možete oprati ručno ili u mašini, na 30 stepeni.

Čipkane zavese – perite ručno, u hladnoj vodi sa malo tečnog deterdženta, bez gnječenja i ceđenja.

Centrifugiranje: najbolje je da zavese uopšte ne centrifugirate. Centrifuga je dobar izbor samo kada perete pamučne zavese i to pod uslovom da imate i mašinu za sušenje veša. U tom slučaju, peglanje ovih zavesa neće biti tako teško.
Veoma je važno da nikada ne punite mašinu kad perete zavese. Dakle, pravilo je – jedna zavjesa, jedno pranje. U prepunom bubnju zavese će se previše zgužvati, pa ni peglanje neće moći da pomogne.

Kod pranja zavesa od poliestera, vredi dodati malo tečnog štirka u omekšivač, biće lepše ako ih kačite mokre.

Ispiranje zavesa:

Ako zavese perete ručno, nemojte ih previše cediti. Idealno je kad možete da ovaj posao obavite u dvorištu, a neke domaćice otkrile su da im za to idealno posluži mali dečji bazen! Uz crevo, ispiranje ide lako i brzo, a kad zavese izvučete preko sušilice, biće skoro kao ispeglane! U poslednju vodu za ispiranje, možete dodati i malo alkoholnog sirćeta.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.