U trendu

Mediteran na vašoj terasi: Uzgajajte mandarine kao pravi majstor, sve je lako uz pravi savet

Donosimo vam sažet priručnik o uzgoju mandarina kod kuće!

Mislili ste da su mandarine samo za Mediteran?

Evo detaljnijeg pregleda svih koraka za uzgoj mandarina kod kuće:

1. Izbor biljke: Prvo što trebate učiniti je nabaviti mandarinu. Možete je nabaviti kao sadnicu ili čak klijaviti seme mandarine, ali budite spremni na to da će sadnja iz semena zahtevati više vremena do prvih plodova, obično oko 6-7 godina. Ako kupujete sadnicu, važno je odabrati zdravu i snažnu biljku.

2. Priprema saksije: Odaberite odgovarajuću saksiju za sadnju. Trebala bi biti dovoljno velika da pruži dovoljno prostora za rast korena i stabla. Takođe, bitno je da ima dobru drenažu kako bi se sprečilo zadržavanje viška vode.

3. Zemlja: Mandarine vole rastresitu, dobro dreniranu zemlju. Idealna mešavina je ona koja sadrži pesak, treset i kompost. Ova mešavina omogućava dobro zadržavanje vlage, ali i odvodnjavanje viška vode.

4. Svetlost: Mandarine vole svetlost, pa je važno da ih postavite na sunčano mesto. Idealan položaj je jugozapadni prozor ili neko drugo mesto gde će biljka dobiti najmanje 6 sati sunčeve svetlosti dnevno.

5. Zalivanje: Zalivanje je ključno za uspešan uzgoj mandarine. Zalijevajte biljku kada je zemlja u saksiji suva na dodir, ali pazite da ne preterate jer višak vlage može dovesti do truljenja korena.

6. Đubrenje: Mandarine vole redovno đubrenje kako bi održale zdrav rast i razvoj. Đubrite ih tečnim đubrivom bogatim azotom, fosforom i kalijumom jednom mesečno tokom vegetativne sezone.

7. Obrezivanje: Redovno obrezivanje pomaže u oblikovanju i održavanju zdravlja biljke. Obrezujte suve i oštećene grane, kao i one koje rastu preblizu ili unutar krošnje.

8. Presađivanje: Mandarine treba presaditi svake 2-3 godine kako bi se osvežila zemlja i omogućio dalji rast biljke. Presađivanje se najbolje obavlja u proleće, pre početka vegetativne sezone.

Uz ovaj vodič, vaš dom može biti poput Mediterana – samo pružite ruku i uberite svoje sočne mandarine direktno iz vaše sobe!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.