U trendu

Želite da vam biljke brže rastu? Ova prirodna đubriva pomažu, a sastojke već imate u kuhinji

Biljke se često dohranjuju raznim gnojivima kako bi rasle brže i bolje, a ta đubriva često sadrže i hemikalije. Ipak, ako se odlučite za prirodno gnojivo, možete to napraviti pomoću nekih tečnih ili namirnica koje imate kod kuće, piše Mirovina. Jedna od njih je i pivo.

Svi žele da im biljke brzo rastu, da budu zdrave i da imaju puno cvetova ili listova. To je moguće postići pomoću prirodnih gnojiva. Ipak, i ovde je potrebno obratiti pažnju na nekoliko stvari. Otkrivamo kako napraviti četiri jednostavne prihrane za koje sastojke vrlo verovatno već imate kod kuće.

Zašto se biljke prihranjuju?

Biljke se prihranjuju kada vidite da s njima nešto nije u redu. Tako kada se menja boja listova, odnosno kada boja postane žuta ili bela treba reagovati. Ovo najčešće znači da biljki nedostaje nekih minerala, najčešće gvožđa.

Prihrana biljaka jednako tako povećava otpornost na bolesti i razne štetočine. Prihrana se može odvijati sipanjem đubriva u zemlju ili njegovim stavljanjem na listove. Takođe, treba paziti na količinu prihrane, ali i na to da se biljke ne prihranjuju prečesto.

Biljke i prirodno đubrivo

Prirodno đubrivo je uvek bolji izbor od onih kupovnih koja sadrže razne hemikalije. Puno je zdravije i bolje za biljke, a možete iskoristiti sastojke koje već imate kod kuće. Prirodno đubrivo se može koristiti na biljkama, kao i na voću i povrću u bašti.

Pivo

Dobro prirodno gnojivo će biti ni više ni manje nego – pivo. Pivo je bogato vitaminima B, kvascem i šećerom, a oni će pozitivno utjecati na biljke. Ipak, za najbolje rezultate pivo treba pomiješati s vodom. Neće smetati ni ako je pivo ishlapilo. Ovo se može koristiti jednom u dva mjeseca.

Kvasac

Osim piva koje sadrži kvasac, biljke možete prihraniti samostalno kvascem. Najbolje ga je koristiti kod same sadnje biljke ili povrća, a on će biljkama obezbediti puno minerala i ubrzaće rast. Potrebno je staviti 10 grama svežeg kvasca i kašičicu šećera u posudu. Potom se dodaje litar  tople, ne vruće, i sve se pomeša. Ostavi se da stoji dva sata i nakon toga je rastvor spreman za korišćenje.

Čaj i ovsene pahuljice

Kao dobra prihrana će biti i čaj, tačnije sadržaj vrećice čaja. Vrećicu otvorite, a sadržaj stavite u veću teglu ili šerpu. Dodajte kašiku ovsenih pahuljica i prelijte vrućom vodom. Ostavite da stoji preko noći, a ujutro procedite i time zalijte biljke. Ovaj rasrtvor možete napraviti i koristiti jednom u dva meseca.

Kopriva

Od koprive se može pripremiti razna prihrana. Potrebno je kilogram sveže ili 200 grama suve koprive potopiti u deset litara vode u plastičnoj posudi ili kanti. Ostavi se da stoji oko 15 dana s povremenim mešanjem. Kada je napolju toplije, fermentacija će trajati i kraće, oko pet dana. Fermentacija je gotova kada se prestane da peni. Nakon toga se sadržaj procedi i koristi se razređeno s vodom u odnosu 1:50 kada se folijarno đubri ili u odnosu 1:10 kada se zaliva zemljište. Kanta se može pokriti tkaninom i drži se na sunčanom mestu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.