U trendu

Žena otkrila jednostavan trik da vam biljke ne uvenu i ne istrule tokom zime

Prekomerno zalivanje biljke bilo koje vrste može dovesti do truljenja, a ovaj problem je mnogo češći tokom zime

Dodavanje jedne ili dve sobne biljke u dom jednostavan je način da unesete život i boju u zatvorenom prostoru, ali kao što će svako ko ima biljku znati, može biti teško žonglirati s količinom vode i sunčeve svetlosti koja im je potrebna kako ne bi uvele i na kraju uginule.

Ali, zahvaljujući stručnjakinji za sobno bilje Kejt Lindli sada možemo održati svoje biljke u životu mnogo duže jer je za Mirror podelila tajne kako bismo bili sigurni da dajemo biljkama pravu količinu vode.

Naime, ključno je uvek testirati tlo pre zalivanja kako bi se sprečilo prekomerno ili nedovoljno zalivanje i podelila je jednostavan trik olovkom koji čini testiranje tla lakim.

Kejt preporučuje da zabodete olovku u gornjih pet centimetara tla kako biste proverili je li ovo područje još uvek vlažno od zadnjeg puta kada ste zalivali svoje biljke – a ako jeste, onda bi trebalo da izbegavate zalivanje dok se ovo područje ne osuši.

– Umesto da se pridržavate režima zalivanja jednom ili dvaput nedeljno, umetnite prst ili olovku u tlo. Ako je još vlažno, nema potrebe zalivati ga. Ako je tlo suvo ispod gornjeg sloja, zalijte ga kako biste omogućili ravnomernu raspodelu vode – objasnila je stručnjakinja.

Prekomerno zalivanje biljke bilo koje vrste može dovesti do truljenja, a ovaj problem je mnogo češći tokom zimskih meseci kada je biljkama potrebno manje vode nego leti

Koliko je često biljci potrebna voda, zavisiće i od veličine posude u kojoj se nalazi, kao i od tla, svetlosnih uslova, vlažnosti i topline u domu.

Kejt savetuje vlasnicima sobnih biljaka da izbegavaju korišćenje hladne vode prilikom zalivanja svojih biljaka, jer bi to moglo uzrokovati šok za sobnu biljku zbog nagle promene temperature. Umesto toga, koristite mlaku vodu sobne temperature.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar