U trendu

Znakovi da koristite previše deterdženta, dovoljno je samo ovoliko

Verovatno ste često prilikom uzimanja veša iz mašine za veš očekivali da bude mekano i nežno, a doživeli ste da bude bude veoma kruto i neugodno za nošenje. Ako je tako, velike su šanse da koristite preveliku količinu deterdženta za veš. On će očistiti prljavštinu i mrlje, ali na kraju će stvoriti novi problem: Ostaci deterdženta koji se nisu dobro isprali dovešće do toga da odeća bude gruba na dodir i grebe prilikom nošenja.

Pored toga, previše deterdženta dovešće do stvaranja prebogate pene u mašini, usled čega će se komadi veša ‘zalepiti’ jedni za druge, pa se tako neće ni oprati dobro.

Koliko deterdženta stvarno treba koristiti?
Dovoljne su dve kašike za profesionalnu mašinu koja može primiti oko 12 kilograma veša, odnosno jedna kašika deterdženta za prosečnu mašinu koja prima oko 8 kilograma – piše Wirecutter.

Stvari mogu biti i gore ako upotrebljavate deterdžent visoke efikasnosti (HE), koji predstavlja visoko koncentrisanu formulu s malo pene i može se koristiti u tradicionalnim i HE mašinama. Ti deterdženti su najčešće dvostruka koncentracija ‘običnih’, pa ih treba stavljati i duplo manje, pogotovo kad uzmete u obzir da nove mašine visoke efikasnosti koriste i manje vode za pranje veša od tradicionalnih. Tako se uobičajene količine deterdženta u stvari i ne mogu rastopiti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.