Znate li koliko često treba menjati posteljinu? Stručnjaci dali svoj odgovor, ovo je jedina ispravna metoda

Istraživanje je pokazalo da prosečna osoba menja posteljinu na svaka 24 dana

Puno vremena provodimo u krevetu, ali mnogi ljudi ne peru posteljinu onoliko često koliko bi trebalo. Anketa Mattress Advisor je na 1.000 Amerikanaca pokazala da prosečna osoba menja posteljinu na svaka 24 dana, iako su ispitanici priznati da to zna da se rastegne i na oko 35 dana.

Stručnjaci za portal Everyday Health preporučuju mnogo češće pranje posteljine. Evo zašto je redovno pranje važno i kako ono utiče na vaše zdravlje.

Zašto je pranje posteljine presudno?

Posteljina skuplja mrtve ćelije kože, grinje i bakterije što može uticati na vaše zdravlje, kaže dr. Keli Rejnolds sa Univerziteta u Arizoni. Osim toga, losioni i ulja koje koristimo mogu privući prašinu i klice. Preporučena učestalost pranja?

Dr. Rejnolds savetuje pranje posteljine jednom nedeljno, prilagođavajući se ličnim potrebama, poput alergija.

Dermatolozi Tajler Holmig, Šošana Marmon i Stiv Develi takođe preporučuju jednom nedeljno pranje kako bi nam koža bila zdravija. Osobama sa aknama savetuje da se jastučnice menjaju dva puta nedeljno.

Ispravne tehnike pranja posteljine

Koristite vruću vodu i sušilicu ili sunčevu svetlost da ubijete klice, predlaže Rejnolds. Ako je moguće, dodajte izbeljivač ili sredstvo za dezinfekciju tokom ciklusa ispiranja.

Posledice retkog pranja

Nedeljno nepranje posteljine može dovesti do grinja koje izazivaju alergije ili astmu te prisutnosti štetnih bakterija poput Ešerije koli ili salmonele. Posteljina takođe može zadržati neprijatne mirise i postati leglo patogena ako je neko bolestan.

Redovno pranje je takođe ključno za zdravlje kože jer sprečava stanja poput ekcema, psorijaze i akni.

Produženje vremena između pranja

Ako radije ređe perete posteljinu, možete slediti određene prakse – izbegavajte da jedete u krevetu, uklonite šminku, tuširajte se pre spavanja i držite kućne ljubimce van kreveta. Nošenje pidžame i rashlađivanje sobe kako biste umanjili znojenje takođe može pomoći.

Letnji raspored pranja

Leti je posebno važno prati posteljinu jednom nedeljno zbog pojačanog znojenja i spoljašnje prljavštine. Redovno pranje sprečava rast mikroba u toplim i vlažnim uslovima, ističe Rejnolds.

Pranje ostale posteljine

Pokrivači i jorgani koji se koriste sa navlakom mogu se prati svake druge nedelje ili jednom mesečno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.