U trendu

Znate li po čemu se razlikuju paprike? Jedne su uvek najskuplje, a evo koja sorta je najzdravija

Da li postoji razlika u paprikama s obzirom na boju?

Sigurno ste primetili da u prodavnicama postoje crvene, žute i zelene paprike. Ali koliko vas je primetilo da se njihove cene uvek razlikuju, ponekad čak i u velikoj meri? Razlog nije u različitoj sorti, već je ovde reč u jednoj te istoj – baburi.

Savršene su za punjene paprike ili salatu, ali osnovna razlika kako u ceni tako i u kvalitetu nalazi se u stadijumu zrelosti.

Naime, zelene su ubrane prve, žute su dobile još malo vremena za dozrevanje, a crvene su potpuno zrele. Zbog toga im se i ukus razlikuje pa se zelene obično svežije, sočnije i blago gorke, dok, dok su crvene dosta slađe u odnosu na ostale.

Razlika u dužini dozrevanja utiče i na nutritivni sastav: crvene su dvostruko bogatije vitaminima od zelenih te imaju skoro devet puta više beta-karotena. Baš je različiti način uzgoja razlog različite cene. Zelene paprike za razliku od osalih imaju zantno nižu cenu jer se najranije beru, žute su nešto skuplje, a crvene, jer je u njihov uzgoj utrošeno najviše rada, vode i ostalih faktora, su po pravilu najskuplje.

Inače, babura se najviše koristi zbog vitamina C koga ima do četiri puta više nego pomorandža, prenosi gradskeinfo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar