A šta znače oni natpisi na šamponima?

Kada se nađete opkoljeni milionima bočica ili kada rečnik engleskog ne pomaže ili kada kupovina najobičnijeg gela za kosu postane vrlo zamoran proces, setite se ovog teksta. Sledeće natpise najčešće možete naći na pakovanjima stranih šampona i proizvoda za kosu. Evo kako da ih rastumačite na pravilan način i da se vratite kući sa upravo onom proizvodom, koji ste i želeli da kupite.

Clarifying Shampoo: Ovo je šampon sa dubinskom formulom za čišćenje, koji uklanja ostatke drugih proizvoda za kosu, kao i so, hlor, prljavštinu. Ne treba ga previše često koristiti, jednom nedeljno ili još ređe, na taj način će se izbeći oštećenja i gubljenje vlage.

Deep Conditioner: Sinonim za masku koja se nanosi na kosu. Ovaj proizvod hrani vaše vlasi približno 15 minuta, a potom se ispira. Ima ih veoma različitih, koji su kreirani za različite potrebe kose – farbana, osetljiva, oštećena itd. Najbolje je da nanesete na vlažnu kosu, pa onda pokrijete zagrejanim peškirom ili kapom za kupanje, što će omogućiti bolje prodiranje preparata.

Permanent Hair Color: Ovaj proizvod definitivno nije za neodlučne. Duboko prodire u dlaku, posvetljava vaš prirodni pigment i na taj način stvara novu nijansu na kosi. U ovom slučaju – nema kajanja i suza kada izađete od frizera, imaćete tu boju sve dok vam ne izraste nova kosa. Ovo je predviđeno za potpune promene, od plavuše do brinete, od smeđe do crvene…

Semipermanent Hair Color: Predviđen za „device“ što se farbanja kose tiče. Ova popularna formula bez amonijaka se ispira za 6 do 12 pranja. Umesto menjanja osnove dlake, on jednostavno prekriva vašu prirodnu boju i dozvoljava da eksperimentišete sa različitim nijansama bez rizika za grižu savesti.

Styling Gel: Koristite ga prilikom sušenja kose ili pravljenja kovrdža. Ili ga razmažite po dlanovima i nanesite preko lokni da biste sprečili letenje kose i kovrdžanje. U osnovi ima vodu, tako da kasnije neće izgledati kao da je kosa masna.

Styling Lotion: Ovo je blaža verzija od gornje, namenjena osetljivoj kosi. Mada će držati kosu malo slabije, neće se desiti da dobijete mlitave slepljene lokne koje vise naniže. Može se kupiti i kao sprej i kao tečnost.

Styling Cream: Ako imate prirodne kovrdže ili suvu kosu, ovaj bogati krem za stilizovanje je pravo rešenje za vas. Istovremeno ima i funkciju ovlaživača, „pripitomljivača“ kovrdža, a služi i za definisanje ili ispravljanje lokni.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.