U trendu

Afro u modi

Na stranicama modnih magazina najčešće se mogu videti modeli dizajnirani tako da odgovaraju ukusu prosečnog zapadnjaka. Naravno, svetom mode ne upravlja isključivo mainstream ukus, i top-dizajneri prave smele kreacije koje odstupaju po svojoj „poetici“ od standardnih shema, ali su astronomske cene ovakvih „remek-dela“ dovoljan razlog da ih prosečna žena/muškarac nikada ne ponese.

Pored mainstream-a i preskupih avangardnih kolekcija, postoji još jedan čitav svet etničke mode, koji nije tako lako dostupan putem „velikih ekrana“. Lokalni modni kreatori, strujanja i ukusi tako se menjaju mimo našeg uvida, a na tim marginalizovanim scenama često se mogu videti veoma interesantne ideje.

Sa druge strane, vladari modne industrije rado se obraćaju upravo etničkim stilovima i plasiraju ih kroz svoje nove modele, najčešće eklektički spajajući elemente lokalne tradicionalne kulture sa detaljima visoke mode, utapajući tako ove „osvežavajuće“ detalje u svoj autorski izraz.

Ove godine je Afrika izuzetno prisutna u prolećnim kolekcijama Iv Sen-Lorana, Ralfa Lorena, Oskara de la Rente i Toma Forda. Uticaj se pre svega ogleda u upotrebi živih boja, krupnih apstraktnih šara na materijalima i izradi ukrasnih detalja od školjki/kože. De la Renta i Ralf Loren posebno su okupirani „safari“ temama, tako da su česti šeširi, safari jakne, ili torbice sa drškom u obliku koske.

Ovaj trend savršeno je adekvatan za predstavnice urbane džungle, ali takođe spada u takozvani high-risk look, jer je već sam po sebi dovoljno šašav/nestandardan, tako da ne treba preterati sa količinom detalja ili previše kože na sebi.

Stručnjaci, čak, daju niz saveta kako nositi ovakav stil. Boje poput narandžaste, limunžute ili trešnjacrvene najefektnije su kada se „spare“ sa kaki bojom, i treba izbeći klasičan spoj sa crnom. Casual kombinacija safari jakne, izbledelih farmerki i narandžaste majice takođe je veoma popularna. One koje vole nakit obradovaće veliki izbor ogrlica i narukvica od školjki, perli i kože.

Etnički i egzotičan izgled je ove godine definitivno trendi, stoga – samo napred!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.