U trendu

Ako žena pokazuje ova tri ponašanja, emocionalno je nezrela

Emocionalna zrelost je sposobnost prepoznavanja, razumevanja i upravljanja sopstvenim emocijama i saosećanja sa osećanjima drugih ljudi na odgovoran način. Dakle, emocionalna zrelost je ključni aspekt svake zdrave i funkcionalne veze. Međutim, može biti teško razaznati da li je neko u potpunosti emocionalno sazreo.

Nažalost, neki, uprkos godinama, još nisu dostigli tu emocionalnu zrelost. Stoga je porodična i bračna savetnica Tina Fej ukazala na tri suptilna znaka koji ukazuju na to da je žena emocionalno nezrela.

1. Izbegava teške razgovore

Jedan od ključnih pokazatelja emocionalne zrelosti je kako se žena nosi sa izazovnim ili neprijatnim diskusijama. Ako stalno izbegava teške razgovore, to može značiti da nije u potpunosti emotivno sazrela, tvrdi Fej.

„To nije direktna osuda, već suptilan znak. Izbegavanje teških razgovora nije samo strah ili nelagodnost. To takođe može biti pokazatelj nesposobnosti da se nosi sa složenim emocijama i procesuira ih, što je ključna komponenta emocionalnog odraslog doba“, rekla je ona, a prenosi Hack Spirit.

2. Poteškoće u prihvatanju kritike

Ponekad je svima teško da prihvate kritiku. Međutim, način na koji reagujemo na to može mnogo reći o našoj emocionalnoj zrelosti.

„Ako žena stalno defanzivno reaguje na kritiku, to može značiti da nije u potpunosti emocionalno zrela“, ističe Fej. Razvijanje sposobnosti prihvatanja kritike i učenja iz nje je ključni deo emocionalne zrelosti.

„Ne radi se o tome da se slažete sa svakom kritikom koju dobijete. Radi se o slušanju, razmatranju i odlučivanju šta je korisno, a šta nije. Radi se o razumevanju da se neće svi uvek složiti sa vama i to je u redu“, dodala je ona.

3. Krivi druge za svoja osećanja

Uobičajena je ljudska sklonost da svoja osećanja pripisuje spoljašnjim faktorima. Međutim, posedovanje sopstvenih emocija je ključni aspekt emocionalne zrelosti.

„Ako primetite da žena stalno krivi druge za svoja osećanja, to može značiti da nije u potpunosti emocionalno zrela. Nije da se nikada ne osećamo povređeno ili ljuto zbog postupaka drugih ljudi, već da znamo da imamo kontrolu nad svojim emocionalne reakcije“, objašnjava Fej.

Emocionalna zrelost znači prihvatanje da, iako ne možemo da kontrolišemo ono što nam se dešava, možemo da kontrolišemo kako reagujemo.

„Prepoznavanje i razumevanje emocionalne nezrelosti nije u osuđivanju ili kritikovanju. Umesto toga, ono pruža putokaz za lični rast i zdravije odnose“, zaključila je savetnica, a prenosi Index.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.