U trendu

Antioksidanti – u čemu ih ima?

Hraniti se voćem i povrćem je veoma zdravo, jednim delom i zbog toga što voće i povrće sadrži antioksidante koji štite organizam i produžavaju mu mladost. Najnovija istraživanja pokazuju, međutim, da nije baš svaki od ovih plodova podjednako koristan za organizam.

Koji su, dakle, plodovi koji sadrže veću količinu antioksidanata, naročito onih koji mogu da unište ćelije tumora (veoma aktuelna tema danas, kada je procenat obolelih od kancerogenih oboljenja u užasavajućem porastu)? Koje je to voće, povrće i začinsko bilje koje je najbolje konsumirati? Da krenemo od voća.

Najkorisnije voće su mandarine, šumski plodovi (ribizle, kupine, maline, borovnice), jagode, kruške, jabuke i avokado. Da ne bude zabune, i ostalo voće ima korisne sastojke i treba ga konsumirati, ali, ako tražite jake antioksidante, u navedenom naći ćete ih u najvećoj količini.

Kada je posredi povrće, najbolji je kupus (njega bar ima tokom cele godine i može da se koristi za veliki broj različitih jela), brokoli (ako ih nikad niste spremale, sprema se manje-više isto kao karfiol), artičoke, crvene i žute paprike, špargle i tikvice. I ovde važi pravilo kao i za voće – korisno je i ono povrće koje nismo naveli, samo u manjoj meri, što nije razlog da ga izbacite sa svoje trpeze.

I začinsko bilje može da sadrži jake antioksidante, naročito peršun, ruzmarin, timijan, bosiljak, žalfija i nana (koja se kod nas uglavnom konsumira kao čaj, dok se kao začin gotovo uopšte ne koristi).

Postoje još neke stvari koje bi valjalo znati. Biološki odgajeno voće, povrće i začinsko bilje sadrži trideset puta (!) više antioksidanata od onog prskanog pesticidima – pesticidi uništavaju štetočine, ali i sprečavaju stvaranje antioksidanata u tkivu biljaka. Antioksidanata više ima u plodovima gorkog ukusa, i to najviše u kori, mesu (pulpi) i semenkama. Drugim rečima, možete jako voleti sokove od navedenog voća i povrća, ali znajte da antioksidanata u njima nema (ima drugih hranljivih sastojaka, ali ne i antioksidanata).

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.