U trendu

Bakini saveti? Ne baš uvek

Kad nešto ne znamo, nismo sigurni, ili nešto ne razumemo, ponekad se obraćamo za pomoć starijima: svojim majkama, bakama i slično. Nekad nam njihovi saveti pomognu; nekad baš i ne. Uz sve poštovanje prema našim bakama, ni one ne znaju baš sve (kao ni bilo ko drugi, uostalom); recimo, ima puno stvari koje su tek nedavno otkrivene i koje se jednostavno više ne rade kao nekad. Zato, da se podsetimo na koje savete svojih starijih treba da zaboravimo.
Od začinjenih jela i ljute papričice može da se dobije čir: pogrešno. Čir izaziva bakterija Helicobacter pylori i ona može da vam napadne želudac bez obzira na način ishrane. Ako ste još pod stresom, eto nevolje, jer stres podstiče proizvodnju hlorovodonične kiseline, neophodne za varenje hrane. Ukoliko u tom trenutku nema hrane u želucu, kiselina će nagrizati zidove samog želuca, pa se sluzokoža upali i bakterija lakše može da napadne.
U trudnoći treba jesti za dvoje: netačno. Nema nikakve potrebe za tim. Potreba deteta od četvrtog meseca trudnoće je oko dodatnih 200 kalorija (recimo, 100 grama integralnog peciva). Normalno je da se u toku trudnoće ugojite otprilike deset kilograma; ako se ugojite više od toga, nakon trudnoće, imaćete problema sa viškom kilograma.
Debelo dete je zdravo dete: ništa pogrešnije. Deci takođe smeta gojaznost, čak i više nego odraslima, jer može da im prouzrokuje deformitete kostiju (koje, još uvek nedovoljno jake, moraju da nose prekomernu težinu), smetnje u rastu, otežano disanje… Kasnije, gojazna deca mogu da imaju problema sa visokim pritiskom i povišenim nivoom holesterola u krvi. Naravno, sve to ne znači da treba da izgladnjujete dete – samo ga hranite normalno.
Ako se opečete, odmah stavite maslinovo ulje: bolje nemojte. Sve što je masno "guši" kožu i ne da joj da diše, od čega će se opekotina samo pojačati, a možete dobiti i neku infekciju. Ukoliko se opečete, najbolje je da opečeni deo stavite pod hladnu vodu (samo ne pod jak mlaz, jer ćete tako povrediti već povređenu kožu) – time ćete smanjiti oštećenja izazvana toplotom. Izbegavajte led i alkohol, jer će samo prekomerno nadražiti kožu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.