Biologija je ipak biologija

Biologija je ipak biologija. Nemojte, stoga, previše verovati onima koji neprestano tvrde da su se granice rađanja dece pomerile shodno produžavanju trajanja ljudskog života i rastu njegovog kvaliteta, te da sada bez brige možete ostati u drugom stanju i posle četrdesete godine. Ovo tvrdi Silvija En Hjuit, autor studije pod nazivom Stvaranje života, dodajući: „Istina je da je nauka napredovala i da je veštačka oplodnja sve popularnija, ali ipak – rađajte decu što ranije.“ Ona dodaje neverovatnu tvrdnju da samo 3% žena može posle tridesete godine da začne prirodnim putem.

Samo 30% žena sa trideset godina starosti može da ostane u drugom stanju u svakom mesečnom ciklusu. Kada se približe četrdesetoj, ovaj procenat pada na samo 10%. Osim toga, kod starijih trudnica povećava se i mogućnost rađanja dece sa urođenim nedostacima, pogotovu sa hromozomskim aberacijama (npr. Daunov sindrom).

Uporedno istraživanje sprovedeno u sedam evropskih gradova (Brisel, Diseldorf, Lugano, Pariz, London, Verona, Milano) dalo je, u zbirnom rezultatu, podatak da žene ispod 25. godine života imaju dvostruko veće šanse da ostanu u drugom stanju od svojih „koleginica“ sa 35 godina starosti.

Još jedan podatak iz ovog istraživanja: ustanovljeno je da 42% žena menadžera nema dece. Da li su u pitanju žrtve velikog civilizacijskog pritiska na savremenu ženu?

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.