Borba sa alergijom

Alergija je bez sumnje jedna od najčešćih (i najdosadnijih bolesti) savremenog doba. To dobro znaju svi oni koji sezonski pate od najraznovrsnijih tegoba i za koje dolazak leta ne predstavlja samo uživanje u lepim danima već i odbranu od sunca, insekata, polena… Ovi problemi izbijaju u prvi plan posebno pred odlazak u prirodu, ili na more, kada većina alergičnih osoba priprema različite „strategije“ ponašanja u suočenju sa „prirodnim prirode“.

Naučnici tvrde da je ovako veliki porast broja alergija (do 2030. će svaka druga osoba bolovati od nekog oblika alergije!) posledica dejstva nekoliko faktora. Pre svega, izloženi smo pojačanom dejstvu zagađenja, čemu treba pridodati značajne promene u ishrani (uključujući sve aditive koji „doprinose“ kvalitetu hrane), kao i često preteranu upotrebu antibiotika. Ovako izmenjeni uslovi života dovode do toga da telo postane neotporno, kao i da se u organizmu smanji prisustvo „dobrih“ bakterija koje pomažu telu u njegovom odgovoru na agense alergije.

Ipak, ukoliko patite od nekog oblika alergije, najčešći put ka zdravlju je – izbegavanje situacija u kojima se javljaju iritantni faktori. To, naravno, nije moguće izvesti u potpunosti, ali se, sa druge strane, ne treba kockati zdravljem. Ako ste, recimo, alergični na sunce, nipošto nemojte izlagati svoju kožu zračenju sve do kasnog popodneva (i pokušajte da ne odreagujete sa prezirom na zaista ozbiljna upozorenja lekara). Kada su posredi alergije na određene vrste hrane, nemojte se ustručavati da onome ko vas nudi nečim objasnite kako ne možete da jedete, jer ćete dobiti osip ili gušenje. Ne treba zaboraviti ni to da, uz pravilno ponašanje, simptomi alergije mogu biti gotovo u potpunosti redukovani.

Za dugotrajno smanjenje i ublaženje alergijskih simptoma postoje određene alternativne metode terapije, koje nikako ne isključuju upotrebu lekova, ali mogu poslužiti kao korisna dopuna terapiji. To su, pre svega, upotrebe određenih namirnica u ishrani, poput onih koje sadrže veće količine vitamina C, antioksidanata ili bioflavonoida (u slučaju astme i sličnih oboljenja). Pored toga, određeni preparati aromaterapije, kao i preparati na bazi biljaka, mogu da preduprede i ublaže reakcije kože poput osipa ili nekog drugog oblika iritacije. Naravno, tu ne postoji „gotov recept“, pošto svaki organizam zahteva unekoliko drugačiji pristup: na vama je da probate i iznađete šta vam prija.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.