Bore plus bubuljice, joj!

Bore plus bubuljice, kako to? Otkud to? Zar nisu bore povezane sa starošću, a bubuljice sa pubertetskim problemima sa hormonima, pa su stoga te dve pojave nespojive? Nažalost, u određenom životnom dobu, ta dva problema vrlo lako mogu ići zajedno.

Svaka četvrta žena će se na pragu klimaksa, na svoj užas, sresti sa ovom ne baš simpatičnom pojavom. „Krivac“ za to su, a šta bi drugo, hormonalne promene koje se dešavaju u organizmu. Jajnici najpre smanjuju lučenje estrogena, pa tek onda i androgena, te će usled privremenog pojačanog lučenja muških hormona doći do formiranja bubuljica.

Srećom po vas, ova pojava je samo privremenog karaktera – proći će čim vam se hormoni stabilizuju. Bubuljice možete zakamuflirati sredstvom za dezinfekciju u stiku; prilikom nege lica, koncentrišite se na usporavanje nastanka bora. Da ne biste dodatno izazvale pojavu bubuljica, mažite kožu antirid kremama (usporavaju nastanak bora) namenjenim za masnu ili mešovitu kožu (te kreme su podjednako efikasne u usporavanju nastanka bora kao i one namenjene suvoj koži, a neće vam pojačati količine masnoće na licu). Aminošećeri će za sebe vezati vodu (i tako vašem licu obezbediti neophodnu vlagu) i podstaći regeneraciju kože, a salicilna kiselina će izvršiti piling i tako odstraniti izumrle ćelije i nečistoće.

Još neki trikovi za ublažavanje bora i „svežiji“ izgled: svoj tonik za lice rashladite u pregradi za led u frižideru. Nakapajte taj tonik na jednu krpu koju ćete potom staviti na lice i ostaviti da deluje pet minuta. Još jedan brzi trik za odmoran izgled i ublažavanje bora: pomorandža! Dovoljna vam je samo jedna; njeno „meso“ rasporedite po licu (kao i kod svake maske, izbegavajte predeo oko očiju) i ostavite da stoji tri minuta. Nakon tri minuta, temeljno isperite lice toplom vodom i izgledaćete preporođeno.

Ako vas bubuljice i dalje nerviraju, setite se šta su vam govorili u pubertetu: proći će.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.