U trendu

Carski rez – nužda, a ne hir

U poslednje vreme, i kod nas i u svetu, sve više žena opredeljuje se za porođaj carskim rezom. Tako bude lakše i ženi i lekarima: žene dobiju anesteziju, pa ih porođaj ne boli, a lekari brže „završe posao“ – ili je barem takav uobičajeni komentar na povećan broj carskih rezova.

Ipak, pravi razlozi su malo drugačiji. Žene se danas sve češće odlučuju na trudnoću u kasnijim godinama, kada su već stekle neka materijalna sredstva za podizanje dece. To za sobom povlači i veću mogućnost za problematičnu trudnoću i komplikacije pri porođaju – komplikacije koje se rešavaju carskim rezom. Osim toga, zbog današnjeg načina života (na primer, dugi časovi kancelarijskog rada), žensko telo je manje gipko nego što bi trebalo da bude, pa se grlić materice jednostavno ne otvori dovoljno.

Komplikacije koje mogu nastati prilikom carskog reza su manje-više iste komplikacije koje se mogu pojaviti nakon bilo koje abdominalne operacije: mogućnost infekcije, povrede mokraćne bešike i creva, problemi u probavnom i disajnom sistemu, problemi zbog anestezije (ukoliko je neophodan hitni carski rez, obavlja se pod opštom anestezijom). Pored toga, i beba može biti slabe aktivnosti ili imati problema sa disanjem – opet zbog anestezije. Uprkos tome, carski rez nije „nenormalan“, kao što neki smatraju – neke od komplikacija prilikom vaginalnog porođaja mogu dovesti do gorih posledica, pa i smrti novorođenčeta ili majke.

Oprez! Carski rez nije nešto na šta se treba olako odlučiti, naročito ne samo da bi se izbegli porođajni bolovi – bolovi nakon što je porođaj carskim rezom završen biće ionako jači, a postporođajni oporavak primetno duži. Ipak, ukoliko je neophodan, ne treba ni bežati od njega: ima slučajeva kada je vaginalni porođaj preopasan bilo po majku bilo po dete, a pravilno izveden porođaj carskim rezom može ih spasti.

Odluka je na vama – nakon savetovanja sa dobrim lekarom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.