Cenjkanje na bazaru (2)

Juče smo počeli priču o tome kako izgleda cenjkanje na nekom orijentalnom bazaru. Danas tu priču završavamo, uz pominjanje nekih mogućih razloga za nerviranje pred kojima ne treba pokleknuti – kupili ste željenu stvar, i u tome treba uživati.
Nakon nekog vremena cenjkanja, počnite da se cenjkate za neki drugi proizvod, takođe za nešto što vam ne bi palo na pamet da kupite. Prodavac i dalje pokušava da vam proda za što više novca, vi se trudite da date što manje. Tako se cenjkate za tri-četiri stvari, držeći prodavca u uverenju da sve to nameravate da kupite (ali to ne kažete direktno, već ze za svaku stvar cenjkate pojedinačno). Onda počnete da se cenjkate i za onu jednu stvar koja vas zaista zanima. Ni njemu ni vama tokom cele procedure osmeh ne silazi s lica (ako ste smrknuti i odbojni, oni se odmah uzjogune i ništa ne možete postići), delite jedni drugima komplimente; ako ste s partnerom, njemu će biti rečeno da ste veoma lepa žena, da je srećnik i tome slično, biće mu rečeno i da se vidi da je on dobar čovek; prodavac će tvrditi da želi da vi budete srećni, da će i on onda biti srećan… Cenjkanje može da potraje i nekoliko sati, a trajaće barem 45 minuta (uvreda je ne cenjkati se, izuzev u radnjama gde su već istaknute cene).
Na kraju, dogovorićete se o ceni. Ako ste umešni u cenjkanju, uspećete da prvobitnu cenu svedete na jednu trećinu; ako je spustite još niže, fantastični ste u umeću cenjkanja. Ne brinite se o „stvarnoj ceni“ proizvoda – ne znaju je ni sami trgovci. U svakom slučaju, za koju god cenu da kupite, biće vam rečeno da je to specijalna cena za vas, da će drugima biti naplaćeno kao turistima i bićete zamoljeni da nikome ne kažete koliko ste stvarno platili. I konačno ćete se iskobeljati od tog jednog prodavca.
Ako je u blizini neki njegov konkurent (prodavac koji prodaje istu vrstu robe), prići će vam, pitati vas koliko ste platile to što ste kupile (znaće da ste nešto kupile, čim ste se toliko zadržale) i reći vam da ste to isto kod njega mogle da dobijete dvostruko jeftinije. To je samo psihološki trik, i kod njega biste prošle kroz istu proceduru. Može vam se desiti da kasnije, u razgovoru s nekim ko je takođe kupio istu stvar na bazaru, saznate da je to platio manje nego vi. Nemojte se nervirati zbog toga, niti misliti da ste prevarene. Samo ste manje uspešne u cenjkanju, to je sve. Gledajte to ovako: kupile ste ono što želite za cenu na koju ste same pristale, niko vas ni na šta nije naterao – radujte se kupljenoj stvari.
Možda će vam se cenjkanje na bazaru dopasti, a možda ćete i odlučiti da ubuduće kupujete samo u radnjama s već istaknutim cenama. U svakom slučaju će biti iscrpljujuće, ali ćete, ako ništa drugo, biti bogatije za jedno iskustvo – dopadljivo ili loše, zavisi od sklonosti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.