U trendu

Da li znate šta je “roze porez” i zašto baš danas treba govoriti o njemu?

Žene zarađuju manje, a mnoge proizvode iz iste kategorije plaćaju skuplje nego muškarci – šta je roze porez?

Naime, prema svim statistikama i na globalnom nivou i u našoj zemlji, žene zarađuju manje od muškaraca, a s druge strane, proizvode neretko plaćaju više od pripadnika muškog pola, tako da su za njih troškovi života viši. Zovu ga „roze porez“ ili “porez na roze”, a zapravo nije klasičan porez, već marža koju proizvođači obračunavaju prilikom vrednovanja robe namenjene ženama. Pojedini stručnjaci smatraju i da je primer finansijske diskriminacije sa kojom se suočavaju žene. Upravo je Dan žena idealno vreme kada treba progovoriti o ovom fenomenu.

Razlika u cenama najvidljivija je na rafovima sa kozmetikom, jer za isti stik, dezodorans ili brijač – žene plaćaju skuplje nego muškarci. Neretko i za potpuno istu marku proizvoda, koja se razlikuje samo po boji. I najčešće je roze.

Izraz pink porez (pink tax) zvanično datira iz 1994. godine, kada je izveštaj kalifornijske kancelarije za istraživanje otkrio da 64 odsto prodavnica u pet velikih gradova naplaćuje više za pranje i hemijsko čišćenje ženske bluze nego za muške košulje. Kalifornija je posle toga usvojila državni Zakon o ukidanju poreza na pol iz 1995. godine, čime je zabranjeno da preduzeća diskriminišu potrošače i klijente u pogledu cene sličnih usluga zbog pola osobe. Međutim, bez sumnje ružičasti porez i danas pogađa žene.

Finansijska novinarka Bet Kobliner rekla je za Forbs da žene, posebno one od 40 i više godina, često plaćaju više za osiguranje automobila od svojih muških kolega, čak i sa identičnim vozačkim dosijeima. Prema studiji Consumer Reports, ženski proizvodi koštaju u proseku 7 odsto više i do 50 odsto ukupno više od sličnih proizvoda koji se prodaju za muškarce.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.