U trendu

Da vam mačka ne ometa san

Mačka može da bude divan mezimac, ali i mezimci su živa bića i može se desiti da neke potrebe vaše mace ometaju neke vaše potrebe. Na primer, da ste večito neispavani jer je vaša mačka odlučila da hoće da se igra, mazi ili da jede usred noći. To nije preteško rešiti.
Mada ih ne možete dresirati onako kao što se dresiraju psi – mačke nisu sklone prihvatanju naređenja – možete ih naučiti da se neke stvari ne rade u određeno vreme. Mačke imaju sklonost ka određenom stepenu organizovanosti života, samo im ne smete dopustiti da one organizuju vaš život. Evo nekih predloga.
Ako ne možete da spavate dok je mačka na vašem krevetu, ne puštajte mačku na krevet u bilo koje doba dana, tako da nauči da je to mesto rezervisano samo za vas. Trebalo bi da postoji i neko mesto samo za vašu mačku (jedno ili više mesta); može da bude u pitanju neki veći jastuk, ili nešto kao ležaj za mačku, ili samo neko ponjavče koje ima tu funkciju… To treba da bude smešteno van vaše spavaće sobe i negde gde nije verovatno da bi neko od ukućana naleteo na mačku dok spava. Ako želite da se mačka navikne da kao ležaj koristi neko određeno mesto, možete ga jedno vreme posipati takozvanom mačjom travom (catnip, može da se nađe po prodavnicama hrane za kućne mezimce – to je biljka čiji je miris neodoljiv mačkama).
Mačkama je u prirodi da u toku dana spavaju, a da su noću aktivne. Možete im naznačiti da je noć vreme za spavanje tako što ćete se pre spavanja izigrati s njima, zatim im dati dobar obrok, a vi se opustiti u toploj kupki. To će i vas i vaše mezimče učiniti pospanijim. Ako ne želite da mačka spava u vašoj sobi, zatvorite vrata za sobom i ne puštajte je unutra. S vremenom će odustati, a ako vam njeno grebanje i eventualno mjaukanje smetaju dok se navikava na ideju da je vaša soba zabranjen prostor u toku noći, koristite čepiće za uši dok se ne navikne.
Ako živite sami s mačkom i radite celog dana, mački će u toku dana biti dosadno i dobrim delom će ga prespavati, pa će uveče i noću, kad ste kod kuće, hteti vašu pažnju. Neke mačke ne zahtevaju mnogo pažnje i večernje igranje i maženje im je dovoljno. Druge teže podnose usamljenost, i tu bi trebalo razmotriti nabavku još jedne mačke (po mogućnosti, suprotnog pola i mladunca – tako je manja verovatnoća da će doći do sukoba). Naročito je mačićima potrebno što više aktivnosti, pa bi moglo da pomogne ako od starta imate dva mačeta.
Ne popuštajte zahtevima mačke za hranu onda kada ona misli da je vreme za to. Odlučno recite „ne“ i odbijte da ustanete pre uobičajenog vremena. Mačka će s vremenom naučiti da vi odlučujete kada je vreme za obrok, a ne ona. Što se toga tiče, najlakše je ako je vaš raspored od starta predvidljiv, ako tačno postoji određeno vreme za obroke, igranje, maženje, četkanje krzna, i ako se od tog rasporeda ne odstupa. Mačke vole predvidljive rasporede, a nije im teško ni da prihvate da ste vi tu dominantni, samo morate biti dosledni. Nije neophodno da budete dosledni sa svakim detaljem, samo s onima koji su vam bitni (to uglavnom bude od-tad-do-tad-se-spava-bez-uznemiravanja i vreme-za-obrok-je-tad).
Uživajte s mezimcem!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.