U trendu

Daju se zbog lepote: Najlepša ženska imena koja su izvedena od biljaka

Prema narodnim verovanjima, ukoliko roditelji svojoj ćerki daju ime po biljci ili cvetu, to čine iz želje da ona dalje kroz život bude lepa, te ovaj običaj datira još iz davnih vremena.

Pored već dobro poznatih imena poput Ruža (Ružica), Višnja ili Bosiljka (Bosa), predstavljamo vam sedam imena koja su izvedena iz naziva biljaka i cveća, i koja imaju jaku simboliku, a sve češće se mogu čuti među devojčicama.

Kalina je ime izvedeno od istoimene biljke kaline. Plodovi podsećaju na ribizle. Ime je i te kako popularno u Bugarskoj, gde takođe znači i „buba mara“.

Cveta je ime domaćeg porekla, izvedeno od imenice „cvet“. U prenesenom značenju može biti i „lepa i sveža kao cvet“.

Kasija je ime grčkog porekla, a poznato je po Kasiji Carigradskoj, koja je bila vizantijska monahinja, osnivačica manastira u Carigradu. O njoj se pričalo da je bila isuviše pametna da bi postala carica.

Iva je ime koje vodi poreklo od istoimene lekovite biljke, koja raste u planinskim krajevima. U narodu je poznata izreka „trava iva od mrtva pravi živa“, zbog čega ovo ime ima jaku simboliku.

Dalija je ime latinskog i hebrejskog porekla, izvedeno od istoimene biljke koja se kod nas naziva georgina. Simbolizuje nežnost i vitkost.

Lana je ime za koje se veruje da je izvedeno iz biljke lan, koja se pretežno koristi za izradu garderobe, a laneno platno smatralo se plemenitom tkaninom.

Nevena je ime nastalo od biljke neven. Neven je omiljeni cvet travara, jer je i te kako lekovit, a ime Nevena ima simboliku transformacije i spasenja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (8)