Davanje poklona kad je proslava odložena

Za neke prilike kada treba dati poklon je jasno: daje se u toku same proslave. Ali, nekada se dešava da je proslava povodom bitnog događaja odložena, pa je tada pitanje kada bi trebalo dati poklon, da li na samoj proslavi, ili baš za taj događaj.
Na primer, rođendan, bilo da se radi o rođendanu drage osobe ili njenog/njegovog deteta. Nekada proslava rođendana, iz finansijskih ili drugih razloga, bude odložena, i ima onih koji budu u nedoumici da li da poklon predaju za sam rođendan, ako je to izvodljivo, ili da čekaju na proslavu.
U principu, pravila nema. Možete poklon predati za sam rođendan (ili o kojoj se već prilici radi) ako je to izvodljivo i ako time ne pravite problem kao što je davanje nečeg glomaznog što osoba koja je poklon primila nije planirala da nosi, a možete poklon predati i na proslavi. Ili, poklon možete predati i neko vreme nakon proslave, ako ste bile sprečene da dođete na slavlje. Ili ga možete dati u bilo kom drugom trenutku kada to odgovara i vama i osobi koja poklon prima. Nijedna od tih varijanti nije nepristojna, niti je neka pristojnija od druge – u principu je to najbolje uraditi onda kada je izvodljivo i kada ljudima odgovara, pa kako okolnosti dopuste.
Nekad se desi da neko baš hoće da pokloni budu predati u toku same proslave, ili nekog drugog određenog dana. Takav zahtev sam po sebi nije baš pristojan, jer ispada kao da ta osoba traži poklone, što ne bi trebalo da radi (naravno, može se desiti da ta osoba ima dobre razloge za takav postupak, da će joj tako biti lakše da organizuje stvari ili nešto slično). Ma koliko vam takav zahtev u datom trenutku mogao delovati neprikladno ili jednostavno luckasto, najčešće je, zarad dobrih međuljudskih odnosa, poželjno poštovati ga, pod pretpostavkom da možete da ga ispunite – to zaista nije nešto oko čega vredi raspravljati se ili se čak i posvađati.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.